Index Vakbarát Hírportál

Nincs áram és étel az Irma hurrikán sújtotta területeken

2017. szeptember 13., szerda 17:30 | hat éve frissítve

Napokkal azután, hogy az Irma hurrikán végigsöpört Floridán, még mindig szünetel az áramszolgáltatás az állam egyes részein. Napokon belül beállhat a teljes káosz, ugyanis a közértek teljesen kiürültek, hűtés híján a legtöbb húskészítmény és tejtermék eltűnt a boltok polcairól, ahogy szinte minden más is, ami ehető. 

A beszámolók szerint a hatóságok segélyszállítmányai pillanatok alatt elfogynak, és sok ember szinte képtelen élelemhez jutni. A helyiek teljesen reménytelennek látják a helyzetet. Van aki több órás autózás után sem talál élelmet egyetlen boltban sem. A szerencsésebbeknek legalább autójuk van, az ár a kocsikat sem kímélte, sok autó megközelíthetetlenné vált, illetve tönkre ment az áradást követően.

Ráadásként a körülbelül 4 és fél millió áram nélkül maradt lakost még az embertelen hőhullám is gyötri, a hőmérséklet 32 Celsius fok, de a pára miatt 35 érzetűnek tűnik. Donald Trump csütörtökön látogat Floridába. 

A Karib-térségben már az utolsó falatokba kapaszkodnak

Vészjósló Floridára nézve, hogy mostanra szinte teljes a káosz a vihar által egy hete sújtott Karib-térségben. A környező szigeteken még mindig nincs áram, és bármikor elfogyhat az étel, valamint az ivóvízkészlet is.

Az egyik helyi lakos szerint bizonytalan, hogy mikor fog élelem érkezni, és már olyan leveseket tudnak csak főzni, amiben két darab krumpli van összesen. A hurrikán 38 halálos áldozatot szedett csak a Karib-térségben egyedül. 

Adam Marlatt, a mentést vezető Global Disaster Immediate Response Team alapítója szerint nagyobb probléma a romok takarításánál, hogy az embereket elvigyék a szigetekről, mivel jelen állapotában azok alkalmatlanok a túlélés biztosítására. Nyilatkozata szerint az áramellátás 100 százalékosan sérült, egyáltalán nincs áram sehol, és egyelőre hozzá se tudtak látni a helyreállításnak, mivel eddig minden erejükkel a romokat bontották, hogy túlélők után kutassanak. 

Komoly gondot okoznak a fosztogatók, akik ellen harcba szállt a térséget a hét elején meglátogató Emmanuel Macron francia elnök is, aki 2000 fős biztonsági személyzetet vezényelt a szigetekre. A lakosok egyelőre váltásban konyhakésekkel és machetékkel őrzik a maradék vagyonukat. Macron felajánlotta segítségét az áramszogáltatás, az vízrendszer helyreállításában, valamint az iskolák újboli beüzemeléséhez is. 

A vihar = liberális sipákolás 

Közben áll a bál a Trump melletti kiállásáról híres, és arról könyvet is író Ann Coulter, valamint a konzervatív rádiós Rush Limbaugh körül, ugyanis mindketten szkeptikus Twitter bejegyzéseket írtak a vihar előtt, ami a hatóságok szerint akár veszélyes is lehetett, ha valaki például ennek hatására nem hagyta el lakhelyét, amikor azonnali lakhely elhagyásra szólították fel az embereket.

Szerintük a vihart a liberális média fújta fel, hogy azzal a saját érdekeit szolgálja, és nincs semmi látnivaló Floridában, csak egy enyhébb esőről van szó. Bár a hurrikán fokozata idővel csökkent, a pusztítás így is jelentős volt. Floridában tucatnyi ember halt meg, valamint 21 millió ember maradt áram nélkül átmenetileg. 

Rovatok