Index Vakbarát Hírportál

Iszlámista terroristák Mianmart fenyegetik a rohingják miatt

2017. szeptember 13., szerda 17:47 | aznap frissítve

„Megtorlással fenyegette meg Mianmart az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat az ottani rohingja muszlim kisebbség tagjainak üldözése miatt" - írja az MTI a szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE amerikai hírszerző csoportra hivatkozva. Az al-Kaida kedd késő este kiadott közleményében felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari rohingja muszlimokat.

Az egyik indonéziai iszlamista szervezet, az Iszlám Védelmi Front már jelezte, hogy ezer önkéntest küld Mianmarba. "A (rohingja) muszlim testvéreinkkel szemben tanúsított kegyetlen bánásmód (...) nem maradhat megtorlatlanul" - írta közleményében a terrorszervezet, amely egyúttal hozzátette: "a mianmari kormánynak meg kell tapasztalnia azt, amit muszlim testvéreinknek" kell átélniük.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felszólította Minmart,

hogy függessze fel a rohingja muszlim kisebbség ellen irányuló katonai akciókat és vessen véget az erőszaknak. Guterres sajtótájékoztatóján katasztrofálisnak nevezte a térségben kialakult humanitárius helyzetet. Az ENSZ-főtitkár etnikai tisztogatásként jellemezte a mianmari rohingja lakosság harmadának elűzését, egyben pedig követelte a mianmari hatóságoktól, hogy biztosítsák a menekültek hazatérését valamint a humanitárius szállítmányok eljuttatását. A világszervezet dakkai irodájának szerdán közölt adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg "tisztogatási művelete" elől. Korábbi tervei ellenére Aung Szan Szú Kji mianmari vezető nem vesz rész az ENSZ-közgyűlés jövő heti ülésszakán, írja az MTI.

Korábban Malajzia védelmi minisztere, Datuk Seri Hishammuddin fejezte ki aggodalmát, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet esetleg arra használja fel a rohingja menekülthullámot, hogy tagokat toborozzon magának a muszlim kisebbség tagjaiból, akik - mint fogalmazott - "sebezhetőek és választási lehetőség híján vannak". 

Az ENSZ dakkai irodájának szerdán közölt adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe. Rajtuk kívül a bangladesi hatóságok adatai szerint csaknem száz rohingja vesztette életét a két ország közötti Naf-folyóban, miközben a bangladesi partokat próbálták elérni.

Rovatok