Index Vakbarát Hírportál

Hiába keresett milliárdokat a válságon, az amerikai pénzügyminiszter kormánygépet kért a nászútjára

2017. szeptember 14., csütörtök 21:21

Hiába halmozott fel a Goldman Sachs-nál, illetve a 2008-as nagy pénzügyi válság idején különféle kockázati alapoknál eltöltött évek alatt 300 milliós dolláros vagyont Steven Mnuchin, az amerikai pénzügyminiszter mégis kormányzati gépet igényelt augusztusi, Skóciát, Franciaországot és Olaszországot érintő nászútjára. Szóvivője szerdán így magyarázta az igényt, mellyel kapcsolatban Mnuchin saját tárcája indított vizsgálatot:

Létfontosságú volt, hogy hozzáférhessen a biztonságos kommunikációs csatornákhoz, és bevett gyakorlat, hogy sokféle opciót - beleértve a katonai gépe használatát is - megfontolunk annak érdekében, hogy meglegyenek a kívánt képességei.

Az amerikai komrányzati gyakorlat alapján a hadügyi és a külügyi tárcák vezetőit illeti meg automatikusan (természetesen az elnökön és az alelnökön kívül) az átalakított Boeing utasszállítók használatának lehetősége, hiszne ők azok, akik valóban olyanügyekkel szembesülhetnek gépük fedélzetén, melyek azonnali, és titkosított kapcsolatot igényelnek a Fehér Házzal. A gép igénybevételénél a kormányzat többi tagjának már csak azért is illő visszafogottságot tanúsítania, mivel

használata óránként 25 ezer dollárjába kerül az amerikai adófizetőknek.

A pénzügyminiszter szóvivője leszögezte, hogy a politikus visszavonta az igényét, miután nászútja során "találtak más kommunikációs módot" a Fehér Házzal való kapcsolattartásra.

Csakhogy Mnuchinnak nem ez az első utazós ügye; a tárca transzparenciájáért felelős ellenőre (inspector general) jelenleg is vizsgálódik amiatt, vajon a miniszter tényleg hivatalos útra vette-e igénybe a légierő egyik gépét Kentucky államba egy olyan időpontban, amikor az pont egybeesett az augusztusi napfogyatkozással. Ez az út akkor szúrt szemet az auditornak, amikor Lousie Linton skót színésznő, Mnuchin új felesége az Instagramon egy rakás luxusmárkát betaggelve arról posztolt, hogyan száll ki a kormánygépből. A kommentelők természetesen azonnal szétszedték a psoztot, mire Linton a lehető legrosszabb módon reagált: kommentben bizonygatta, hogy ők bizony nem üdülni érkeztek Kentuckyba, hanem hivatalos úton jártak.

(BBC)

Rovatok