Index Vakbarát Hírportál

Trump tagadja, hogy megállapodott a demokratákkal

2017. szeptember 14., csütörtök 15:07

Donald Trump tagadta, hogy megállapodásra jutott volna a kongresszusi demokrata vezetőkkel arról a programról, ami a kitoloncolástól véd nyolcszázezer olyan fiatalt, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik vittek magukkal az Egyesült Államokba. Trump azt írta a Twitteren, hogy a DACA-ról szóló egyezség előfeltétele, hogy megegyezzenek a demokratákkal az erőteljes határvédelemről is.

Nancy Pelosi és Chuck Schumer, a demokraták képviselőházi és szenátusi vezetője szerda este jelentették be, hogy megegyeztek Trumppal a Dreamersnek nevezett fiatalok sorsáról. „Egyetértettünk a DACA-programban biztosított védelem gyors törvénnyé alakításában, és abban, hogy a falépítést kizárva olyan csomagtervet dolgozunk ki a határok biztonságának erősítésére, amely mindkét félnek megfelel" – írták közleményükben.

Az elnöki hivatal nem erősítette meg a közleményt, sőt, megjelenése után Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője pontosított. „A fal megépítésének elmaradása bizonyosan nem volt a megállapodás része" – írta egy Twitter-üzenetben. Az amerikai-mexikói határra tervezett fal építését folytatjuk, erősítette meg Trump is csütörtökön.

Viszont Trump egy másik tweetben azt írta: „Van olyan, aki tényleg kidobna jó, művelt és eredményes fiatalokat, akik dolgoznak, és akik közül néhányan a hadseregben szolgálnak? Tényleg!" Szerinte a fiatalok évek óta az országban élnek, de nem a saját hibájukból, szüleik hozták magukkal őket kiskorukban.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter szeptember 5-én jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a DACA-progamot, amelyet 2012-ben rendelettel hozott létre Barack Obama előző elnök. Trump akkor azt mondta, a programot visszavonják ugyan, de csak hat hónap múlva, a kongresszusnak addig ki kell dolgoznia a helyzet átfogó rendezésének törvényi feltételeit.

16 amerikai állam múlt héten bejelentette, hogy pert indít Trump ellen, ezzel próbálják megvédeni a fiatalkorú bevándorlókat védő DACA-programot.

Rovatok