Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormány a saját terepén veri Orbánékat

2017. szeptember 15., péntek 22:26

Közép-Kelet Európában csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen törvényekkel lehet megszívatni a civil szervezeteket. A lengyel kormánypárt, a PiS most épp azt találta ki, hogy új állami intézményt hoz létre, ami a nem kormányzati, tehát a civil szervezetek "támogatását bonyolítja" – írja az MTI. Meg is szavazták a szejmben üstöllést azt a törvénymódosítást, melynek köszönhetően feláll a Szabadság Nemzeti Intézete (NIW).

A civileknek (és most nem a CÖF-CÖKA vonalra gondolunk) általában nincs szükségük a kormány intézményes támogatására, legfeljebb arra, hogy békén hagyják őket: ezek az állampolgárok önszerveződő csoportjai, melyek az államtól függetlenül, vagy az állam helyett látnak el feladatokat, sőt, olykor pont az állam ellenőrzésére jönnek létre. Épp ezért nevezik őket nem kormányzati szervezeteknek.

A lengyel kormány szerint

Sőt, létrejön a Közérdek Bizottsága nevű szerv is, ami a minisztériumok és a kormány közötti kapcsolatok erősítéséért felel majd, ellenőrzi a NIW-et és kinevezi annak vezetőjét, a vezetője pedig bent ül majd a kormányban.

Az ellenzék minderről azt mondja, hogy

Rovatok