Index Vakbarát Hírportál

Az orosz vírusirtókirály elmegy a kongresszusi meghallgatásra

2017. szeptember 15., péntek 06:58

Elmegy a kongresszusi meghallgatásra a legnagyobb orosz vírusirtó szoftvercég alapító tulajdonosa. Jevgenyij Kaszperszkij azután jelenik meg az amerikai törvényhozás előtt, hogy az Egyesült Államok megtiltotta a Kaspersky Lab termékeinek használatát a szövetségi intézmények számítógépein. A döntés az Oroszországgal szembeni szankciókkal függ össze, hiszen a Kaspersky Lab szintén orosz cég.

„Hálás vagyok a lehetőségért, hogy a törvényhozók tudományos, technológiai bizottsága előtt beszámolhatok, feltéve, ha gyorsított eljárásban vízumot kapok. Remélem nyilvánosan válaszolhatok a cégemet és termékeit illető vádakra” – idézte Jevgenyij Kaszperszkijt a Newsru.com.

A meghallgatás szeptember 27-én lesz, azon a cégalapítón kívül független kiberbiztonsági szakértők is részt vesznek.

Az amerikai belügyminisztérium szerdán döntött úgy, hogy megtiltja az orosz kaspersky Lab termékeinek használatát a szövetségi intézmények számítógépein, nemzetbiztonsági kockázattól tartva. Feltételezés szerint a cég termékein keresztül a Kreml amerikai számítógépeken őrzött adatokhoz juthat. A tiltás egyelőre három hónapra érvényes. A minsztérium a Kaspersky Lab bizonyos képviselői esetében orosz titkosszolgálati kapcsolatokat is gyanít, bár ezzel kapcsolatban bizonyítékot nem tártak elő.

A cég visszautasította a feltételezést, bízva abban, hogy a gyanút el tudja oszlatni egy érdemi vizsgálat során.

Rovatok