Index Vakbarát Hírportál

Indiának nem kellenek a rohingják

2017. szeptember 15., péntek 23:25

Megerősítette Mianmarral közös határának védelmét India: az intézkedés célja, hogy megakadályozza a rohingják belépését az ország területére, írja az MTI.

Az indiai biztonsági erők teljes készültségben vannak a határnál, mind a szárazföldön, mind a levegőben. India biztosra ment, ugyanis a jelentés szerint a közelmúltban nem érkeztek rohingja menekültek az országban.

Bangladesbe viszont legalább 391 ezer rohingja menekült el Mianmarból az arakáni erőszakhullám kezdete, augusztus 25. óta az ENSZ szerint, közülük pedig 240 ezer gyermek. A menekültek száma az elkövetkezendő hetekben a duplájára nőhet.

Közben az iráni kormány pénteken mintegy 40 tonnányi, az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges humanitárius segélyszállítmányt küldött a rohingják megsegítésére. Iránon kívül elsőként Törökország küldött humanitárius segélyt a rohingjáknak, és már Pakisztán is jelezte ilyen irányú szándékát.

A buddhista többségű Mianmarban illegális bangladesi bevándorlóknak tekintik a muszlim kisebbség tagjait, akiknek többsége nem rendelkezik mianmari állampolgársággal sem. A menekülthullám azután indult meg, hogy a mianmari hadsereg tisztogató műveletbe kezdett, amiért három hete rohingja szélsőségesek összehangolt támadásokat hajtottak végre mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen Arakán államban.

A hatóságok annak ellenére nem hajlandók állampolgárságot adni a rohingjáknak, hogy több nemzedék óta Mianmarban élnek. A helyi hatóságok a rohingják szabad mozgását, az oktatáshoz és a munkához való jogát is korlátozzák az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik jelentése szerint.

Rovatok