Index Vakbarát Hírportál

Kijelölték a feszültségmentesítési övezeteket Szíriában

2017. szeptember 15., péntek 16:18

Az asztanai béketárgyalások résztvevői megállapodtak a szíriai válság rendezését szolgáló feszültségmentesítési övezetek létrehozásáról. Az eredményről az orosz, a török és az iráni tárgyalófél tartott sajtótájékoztatót.

A szóban forgó övezetek az ellenzék területein alakultak. Damaszkusztól keletre Kelet-Gúta térségére, Idlíb tartományra, valamint Homsz tartomány északi felének, illetve Latakia, Aleppó és Hama tartományok meghatározott részeire terjednek majd ki a zónák.

Az asztanai bejelentés szerint a megállapodás hatálya a tárgyalók által megállapított első féléves határidő lejárta után meghosszabbítható.

2 milliós ellenzéki terület jön létre

A több mint kétmilliós lakosságú terület ellenőrzésében előreláthatóan mindhárom védnök állam részt vesz. Az északnyugati részben a török haderő, valamint az Ankara által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet összesen 25 ezer fegyverese védi majd a civileket.

Oroszország kezdeményezésére biztonsági övezeteket állítanak fel Szíria bizonyos déli részein is, amelyek célja Moszkva indoklása szerint betartatni az érvényben lévő fegyverszüneti megállapodásokat, biztosítani Szíria területi egységét és segíteni a terrorizmus elleni harcot.

A feszültségmentesítési övezetek létrehozása semmilyen formában sem sérti Szíria szuverenitását - hangsúlyozta az orosz, a török és az iráni tárgyalófél.

A szíriai delegációt Asztanában vezető Bassár el-Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet üdvözölte a feszültségmentesítési övezetek létrehozásáról szóló döntést.

Abdrahmanov a plenáris ülésen beszámolt arról is, hogy Oroszország, Törökország és Irán koordinációs központot hoznak létre a biztonsági övezetekben részt vevő erők munkájának összehangolására.

A szíriai válság rendezését célzó asztanai béketárgyalások következő, hetedik fordulóját október végén rendezik meg - mondta Abdrahmanov.

Rovatok