Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadás volt a londoni metróban történt robbanás

2017. szeptember 15., péntek 09:55 | aznap frissítve

A robbantás

Robbanás történt péntek reggel magyar idő szerint 9:20-kor egy metrókocsiban London délnyugati részén, a Parson's Green nevű megállónál. Egy fehér festékes vödör robbant fel, vagy gyulladt ki, és több ember arca megégett. A vizsgálatok megállapították, hogy egy házi készítésű bomba robbant fel. 

A hatóságok kezdetben incidensként kezelték az esetet, de később a BBC-nek nyilatkozó források már terrortámadásról beszéltek. Később a Scotland Yard nyilatkozatot adott ki, amiben kijelentették, hogy terrortámadás történt a Parson's Green megállóban.

A sérültek

A BBC elsőként arról tudósított, hogy egy nőt vittek kórházba, aki az arcán és a lábán is megégett. A mentők végül 18 embert szállítottak kórházba, közülük egy sincs életveszélyes állapotban, négyen pedig saját lábukon mentek kórházba, tehát összesen 22 sérültet ápolnak kórházban. 

Az első helyszíni Twitter-poszt szerint ez a festékes vödör robbant fel egy Lidl-es szatyorban:

Work colleague was on district line train at Parsons Green when bag exploded #london pic.twitter.com/1yXOsFVAJ1

— Andy Webb (@andyjohnw) September 15, 2017

A fényképen is látszik, hogy fekete és fehér vezetékek lógnak ki a vödörből, ezen a képen még jobban látszanak. Későbbi vizsgálatok megállapították, hogy egy időzítő is volt a vödörben. Egy szemtanú szerint a vödör úgy nézett ki közelről, mintha tele lenne majonézzel. Ezekből ítélve házi készítésű bomba lehetett a vödörben, ami valószínűleg nem teljesen robbant fel. Ezt később vizsgálatok is bizonyították. 

Egy szemtanú elmesélte, hogy nagyon sokan voltak a metrókocsiban, amikor robbanás történt, ami után nagy lángok csaptak fel. Egy nő azt mondta, őt az emberek tömege védte meg a robbanástól, de látta, hogy többen megégtek, megsérültek. A robbanás után azonnal kinyíltak a metró ajtajai, és az utasok pánikolva szaladtak a kijáratok felé. Sokan a kijutás közben is megsérültek. 

A District Line metróvonal egy részét lezárták. A helyszínre fegyveres rohamrendőrök és tűzszerészek érkeztek. 

Súlyos a terrorfenyegetettségi szint

Theresa May a válsághelyzeti tanácsa, a COBRA után elmondta: a riasztási készültség a második legmagasabb szinten marad, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent. A brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint változatlanul jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Trump nem okozott meglepetést

Az amerikai elnök furcsa üzenetet rakott ki a Twitterére a támadásról, amire a Scotland Yard azt reagálta, hogy ilyen hozzászólásra nem tudnak mit válaszolni:

Another attack in London by a loser terrorist.These are sick and demented people who were in the sights of Scotland Yard. Must be proactive!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 15, 2017

A kommentet Theresa May sem hagyta válasz nélkül: "Nem hiszem, hogy segít, ha azon spekulálunk, mi lesz egy most is folyó vizsgálat eredménye" - nyilatkozta a brit miniszterelnök. 

Donald Trump egy másik Twitter-posztjában a londoni rendőrséget is kioktatta: az elnök arról írt, hogy a londoni terroristákkal sokkal keményebben kellene bánni. A megjegyzések éles kritikát váltottak ki a kormány tagjaiból és a rendőrség vezetőiből.

Az eddigi merényletek

Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel - írja az MTI. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat. A 2005-ös merénylet után a teljes londoni metróhálózatot azonnal és több napra lezárták.

A pénteki incidens március vége óta az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában. Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve. Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.

Borítókép: Kevin Coombs / Reuters.

Rovatok