Index Vakbarát Hírportál

Tiniket gyilkolt a manilai rendőrség, áthelyezik őket

2017. szeptember 15., péntek 15:32 | aznap frissítve

Egy teljes rendőrőrsöt helyeznek át a Fülöp-szigeteken, mivel egy sor fiatal halála halt meg a kezeik közt meglehetősen gyanús körülmények közt. A döntés 1200 rendőrt érint, írja a BBC. Az intézkedés Duterte elnök drogellenes háborújának következménye: egyre nagyobb vihart keltenek a Fülöp-szigeteki rendőrség kegyetlenkedései.

A legaggasztóbb eset a 17 éves Kian Loyd Santosszal történt: a fiút a rendőrök a saját állításuk szerint azért lőtték le, mert menekülés közben rájuk lőtt.

A szemtanúk azonban egész más történetet láttak a helyszínen. A szülők szerint a fiúnak sosem volt köze drogokhoz. Egy tanú látta, hogy a rendőrök pisztolyt erőltetnek a kezébe, egy kamera felvételén pedig az látszik, ahogy a rendőrök magukkal rángatják a fiút.

A 19 éves Carl Armaizt azért lőtték le, mert miközben megpróbált kirabolni egy taxist, a rendőrökre lőtt. A taxis azonban látta, ahogy a rendőrök elvezetik a fiút. Később holtan találták azt a 14 éves fiút is, aki a lelőtt Armaizzal együtt volt.

Az esetek miatt számos rendőr ellen vádat emeltek, és vizsgálat folyik a kegyetlenkedések miatt is. A rendőrség a teljes őrsöt átképzi és más feladatokra osztja be.

A rendőri önkényeskedés következménye Duterte elnök drogellenes háborújának. Ennek eredményeképpen 3800 embert öltek meg statáriálisan az utcákon. Legutóbb a rendőrök egy dél-koreai üzletembert fogtak el, majd öltek meg droggal kapcsolatos vádakkal. Majd elrabolták a családját, és váltságdíjat követeltek értük. 

Az ország lakossága sokáig támogatta a kemény rendőri rezsimet, de az utóbbi időben egyre többen fordultak az intézkedések ellen.

Rovatok