Index Vakbarát Hírportál

Trump privát luxusklubja kiszámlázta egy kormányhivatalnok két éjszakáját

2017. szeptember 15., péntek 23:58

Az amerikai elnök privát floridai luxusklubja, a híres Mar-a-Lago eddig is sokat szerepelt a hírekben, miután Donald Trump az állami tulajdonú üdülők helyett leginkább itt szereti kipihenni munkája fáradalmait, és védelme rengeteg pluszpénzbe kerül.

Most azonban egy civil szervezet közérdekű adatigénylése révén a Washington Post birtokába került egy Mar-a-Lago által kiállított számla. Eszerint március elején egy Trumppal találkozó kormányhivatalnok a klubban töltött két éjszakát, a klub pedig kiszámlázta a listaárú szállásköltséget, 1092 dollárt, azaz bő negyedmillió forintot. A számlán név nem, csak annyi olvasható, hogy Nemzetbiztonsági Tanács: ez alapján biztosan tudható, hogy az illető hivatalos találkozót bonyolított az elnökkel.

Az üggyel két probléma van: egy közpénzen utazó állami tisztviselőnek illene olcsóbb szálláshelyet keresnie. Az pedig teljesen összeférhetetlen, hogy Trump profitáljon egy, a munkáját végző állami hivatalnok szállásköltségéből. Trump amúgy elnökként a privát vagy a külföldi vendégei látogatásaiból sem profitálhat, hiszen ellenkező esetben felmerülne, hogy valaki így próbál nála szívességet kijárni. Mar-a-Lagónak amúgy 2016 januárjától idén áprilisig 37 millió dollár volt az alaptevékenységéhez kötődő bevétele.

Hogy hány ilyen eset volt, azt egyelőre nem tudni, de januári beiktatása óta a március eleji Trumpék hetedik kiruccanása volt Mar-a-Lagóban. A klubban rendezett gyakori elnöki fogadások és társas események étel- és szállásköltségeinek viselésére vonatkozó kérdéseket a Fehér Ház mindmáig nem volt hajlandó megválaszolni. A Washington Postnak azok a kormányszervek – például a Secret Service – sem válaszoltak, melyek rendszeresen jelen vannak Mar-a-Lagóban Trump védelme miatt.

AZ elnököt már januárban beperelte egy amerikai civil szervezet, mert szerintük megsértette azt az alkotmányos rendelkezést, hogy a fizetésén kívül semmilyen más hasznot nem húzhat a tisztségéből. Trump ügyvédje azonban tagadja, hogy például a Mar-a-Lagói szobaköltség ilyen haszonnak minősülne.

Rovatok