Index Vakbarát Hírportál

Hat magyar vár a külügy segítségére Curacaón

2017. szeptember 17., vasárnap 09:13 | aznap frissítve

Hat magyar, köztük két kisgyerek vár arra Curacao szigetén, hogy hazahozza őket a magyar állam, közölte az RTL Klub Híradója.

Az Irma hurikán sújtotta Saint Martin szigetéről még a hét elején vitték oda őket egy bérelt géppel, de a Curacaóra küldendő NATO-gép szombaton elromlott. A gép Pápára hozta volna őket, de Balogh Violetta szerint a külügy most azt mondta nekik, hogy sajnálják, ennyit tudtak segíteni.

A nő szerint már az furcsa volt, hogy maguknak kellett szállást intézniük és fizetniük, hiszen mindenki mást, akit a szigetről evakuáltak, a saját államától kapott ingyen szállást és ellátást. Ahogy sokaknak, úgy nekik is mindenük odaveszett a hurikán miatt, csak egy hátizsákot hozott magával.

Az RTL Klubnak nyilatkozó fiatal nő azt mondja, hogy tanácstalanok, a pénzük elfogyott, és nem tudják, meddig kell várniuk a magyar állam segítségére. A külügy azt nyilatkozta a csatornának, hogy a magyarok hazajutását kereskedelmi járatokkal szervezik meg.

Frissítés 13:40-kor: A külügyminisztérium sajtófőnöke, Menczer Tamás cáfolta, hogy magyukra hagyták volna a magyarokat, vagy, hogy nem ajánlottak volna fel nekik segítséget a költségeik finanszírozásához. Mint az MTI-vel közölte, a hurrikán érkezése ismert volt, az előtt is lett volna lehetőség elhagyni a szigetet. Azok, akik ott maradtak, életveszélybe kerültek, ezért a magyar állam gondoskodott róluk: 5 millió forintért bérelt repülőt, ami elvitte a magyarokat a biztonságosnak számító Curacao szigetére. A NATO-gép díjmentesen hozta volna haza a magyarokat, azonban meghibásodott, javítani kell. 

Nem igaz az sem, hogy ne ajánlottak volna fel anyagi segítséget. A szállás és a repülőjegy költségét konzuli kölcsön formájában tudja finanszírozni az állam, ezt közölték az érintettekkel is. Mint Menczer közölte, a minisztérium nem viselkedhet utazási irodaként, a törvények nem teszik lehetővé, hogy biztonságos helyen lévő magyarok szállását és utazását az állam véglegesen kifizesse. Furcsállják, de tudomásul veszik, hogy a magyarok az őket kimentő magyar állam eljárását kifogásolják, de természetesen továbbra is segítik őket, ahogy eddig is - írta Menczer Tamás.

Rovatok