Index Vakbarát Hírportál

Eddig nyolc embert ölt meg az ítéletidő Erdélyben

2017. szeptember 17., vasárnap 18:25 | hat éve frissítve

Halálos áldozatokat is követelő ítéletidő söpört végig vasárnap délután a Bánság romániai részén - írja az MTI. A Maszol.ro hírportál percről-percre tudósítása szerint eddig legalább nyolc ember életét vesztette, a sebesültek száma pedig 26, de folyamatosan nő.

Buziásfürdőn két ember halt meg, egy asszony a temesvári állatkertben vesztette életét, egy férfi pedig a Baron hotelnél, miután megütötte egy leszakadt reklámtábla.

Az Aradon.ro szerint a Béli-hegységbeli üdülőtelepen, Menyházán is emberéletet követelt a vihar. A Menyháza Hotel előtt egy nőre dőlt egy fenyőfa, amit a szél csavart ki. A nő állítólég épp a szállodába akart menekülni a vihar elől, valószínűleg egy turista lehetett - írta a Maszol

A hatodik áldozat egy besztercei férfi volt, akit a város központi parkjában ért az ítéletidő. Egy letört faág zuhant a fejére, a helyszínen életét vesztette. Beszterce-Naszód megyében, illetve a Temes megyei Buziásfürdőn később volt egy-egy újabb halálos áldozat is.

Az ítéletidő négy óra tájban érkezett Aradra, és kicsavart törzsű fák, letört faágak, felborított kukák, lesepert tetőcserepek, leszakított esőcsatornák maradtak utána. 

Szintén is

Arad megye többi településeit sem kímélte a vihar a Maszol.ro szerint. Vinga községben a monostori ortodox templom tetejét tépte le, és szintén az ortodox templom tornyát ferdítette el a vihar. Majláthfalván tetőcserepeket sepert le a szél, kerítéseket döntött ki ott is, meg kidőlt fák hevertek az út mentén. 

A Szinte községhez tartozó Szapáryligeten az orvosi rendelő tetejére dőlt egy fa. Szintén és Ágyán is fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le, úgyhogy nincs villanyáram.

Székelyföld felé tartott 

A vihar nyugatról keletre, dél-keletre tartott. A meteorológusok sárga, illetve narancs jelzésű riadót bocsátottak ki Máramaros, Fehér, Szilágy, Szeben, Maros és Hargita megyére. A székelyföldi megyében narancs jelzésű riadó volt.

Az érintett régiókban heves széllökésektől és villámlásoktól kísért zápor és jégeső várható, a szél sebessége elérheti a 80 km/h-t, a lehulló csapadék mennyisége pedig a 20 litert négyzetméterenként.

Hatalmas károk

Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette, hogy az Erdélyen végigsöprő vihar hatalmas anyagi károkat okozott, a felmérés még zajlik. A belügyminisztériumban egy válságtörzs követi a fejleményeket. Arról biztosította a károsultakat, hogy a kormány anyagi támogatást nyújt számukra.

Az alábbi videó Temesváron készült:

Frissítés hétfőn délelőtt: Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a nyolc haláleset mellett 137 ember is megsérült a vasárnapi viharban. Országosan 568 település maradt teljesen vagy részben áramellátás nélkül. Temes, Bihar, Arad és Kolozs megye 42 iskolájában szünetel hétfőn a tanítás a vihar által okozott károk miatt.

Rovatok