Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok katonákat küld Afganisztánba

2017. szeptember 18., hétfő 23:12

James Mattis amerikai védelmi miniszter Washingtonban hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint 3000 katonát küld Afganisztánba csapaterősítésként – írja az MTI.

Mint mondta, a katonák egy része már úton van, és a többieket is értesítették afganisztáni vezénylésükről. A Pentagon augusztus végi közlése szerint jelenleg 11 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot Afganisztánban.

Újságírók kérdéseire válaszolva Mattis kitért az észak-koreai helyzetre is, mellyel kapcsolatban olyan katonai megoldások lehetőségére utalt, amelyek egyúttal megóvhatnák Dél-Koreát északi szomszédjának brutális válaszcsapásától.  Mattis dél-koreai kollégájával megvitatta az amerikai taktikai nukleáris fegyverek ismételt dél-koreai telepítésének kérdését. Nem pontosította ugyanakkor, hogy Washington fontolgatja-e ezt a lépést a jelen helyzetben.

Ezzel együtt ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a diplomácia és a szankciók elegendő nyomást gyakorolnak Phenjanra. James Mattis szerint úgy tűnik, hogy Észak-Korea rakétakísérletei szándékosan elkerülnek egy határvonalat, amelyről Phenjan úgy hiszi, azt átlépve már súlyos károkat okozna.

Rovatok