Index Vakbarát Hírportál

Kilenc év börtönt kapott egy ellenzéki újságíró Azerbajdzsánban

2017. szeptember 18., hétfő 14:24

Zsarolás miatt kilenc év börtönre ítélték Elcin Ismayilli ellenzéki azerbajdzsáni újságírót - közölte az ügyvédje, aki szerint a védence elleni per minden részében koholt, és célja a vádlott elhallgattatása volt.

Elcin Ismayilli  egy internetes oldal főszerkesztője, az ellenzéki Azerbajdzsáni Néppárt tagja, aki az azeri hatóságok korruptságát bírálta. A régiós bíróság sikkasztásban, hatalommal való visszaélésben és korrupcióban mondta ki bűnösnek, írja az MTI. Ügyvédje, Elcin Sadigov kijelentette, hogy az ítélet teljesen megalapozatlan és törvénytelen. Meggyőződése szerint védencét szakmai tevékenysége miatt vették őrizetbe.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet idén februárban bírálta Ismayilli őrizetbe vételét, mondván ez újabb példája annak, hogy az országban az újságírókat hamis ürüggyel zaklatják.

A kaukázusi ország egyetlen független sajtóügynöksége, a Turan idén augusztus végén kényszerűen felfüggesztette tevékenységét, miután igazgatója adóelkerülés miatt börtönbe került, az igazságügyi hatóságok pedig befagyasztották számláit.

A nemzetközi nem kormányzati szervezetek gyakran bírálják Azerbajdzsánt azért, mert az országban a hatóságok elfojtják a jogvédők és az országot 2003 óta vaskézzel irányító államfőt, Ilham Aliyevet bírálók hangját. Az RSF 2017-ben Azerbajdzsánt a sajtószabadság szempontjából a 162. helyre sorolta a 180 országból álló listán.

Rovatok