Index Vakbarát Hírportál

A szír hadsereg átkelt az Eufráteszen

2017. szeptember 18., hétfő 16:15

Az orosz és iráni támogatással harcoló szír kormányerőknek sikerült átkelnie az Eufrátesz északi partjára Deir ez-Zór keleti részén, ezzel nagy lépést tettek a Kalifátus utolsó nagyobb szíriai városának elfoglalása felé. 

Deir ez-Zórban a szíriai polgárháború kezdete óta fenntartott egy pár ezer fős helyőrséget az Aszad-rezsim, melyet azonban 2014-től kezdve kisebb-nagyobb szünetekkel keményen szorongattak az Iszlám Állam harcosai. A 200 ezres város nagy részét el is foglalták a dzsihadisták, de a helyőrség három évig tartotta magát, mígnem szeptember elején meg nem érkezett a felmentő sereg.

A kétéltű járművekkel és egy pontonhíd segítségével végrehajtott átkelés nem biztos, hogy egyértelműen pozitív fejlemény, ugyanis ahogy arra a Washington Post közel-keleti tudósítója felhívja a figyelmet, az Eufrátesz az a nem hivatalos demarkációs vonal, ami a szír kormányerőket és az amerikaiak által támogatott, és a szíriai kurdok által dominált ernyőszervezetet, a Szíriai Demokratikus Erőket elválasztja egymástól. 

(Borítókép: A szír elnököt szolgáló katonák Deir al Zor közelében 2017. szeptember 10-én. Fotó: Retuters)

Rovatok