Index Vakbarát Hírportál

Súlyos pénzbüntetésre ítéltek három embert, akik nem segítettek egy összeesett nyugdíjasnak

2017. szeptember 18., hétfő 21:23

Súlyos pénzbüntetést kapott két férfi és egy nő Németországban, mivel segítségnyújtás nélkül kikerültek egy bank előterében összeesett 83 éves embert, aki később meghalt, írja az MTI. A bank biztonsági kamerája felvette, ahogy 2016 októberében négy ember sétál be az esseni pénzintézetbe anélkül, hogy segítene az egy percen belül háromszor összeeső nyugdíjason. A férfi nem nyerte vissza öntudatát, és egy héttel később a kórházban meghalt.

Hétfőn a négy ember közül három, egy 39 éves nő és két férfi, egy 55 és egy 61 éves állt a bíróság elé Essenben. A negyedik személy ügyét egészségi okok miatt külön tárgyalják. A három beidézett azzal védekezett: azt gondolták, hogy egy hajléktalan fekszik a földön, de már mindhárman sajnálják a viselkedésüket.

A bíró, Karl-Peter Wittenberg a segítség elmulasztása miatt ítélte el őket. A rendőr, akit egy ötödik helyszínre érkező riasztott, hangsúlyozta, számára egyértelmű volt, hogy nem egy csavargóról van szó.

A vádlottak közül a két férfi 2400 euró (743 ezer forint) és 2800 euró (866 ezer forint), a nő pedig 3600 euró (1,1 millió forint) pénzbüntetést kapott. Ügyvédeik jelezték, hogy megfellebbezik a döntést.

A halottkém szerint ha az idős emberhez hamarabb hívtak volna mentőt, akkor sem biztos, hogy meg tudták volna menteni az életét. A férfi a többszöri összeesés miatt súlyos agysérülést szenvedett, de a nevét még meg tudta mondani a kiérkező rendőröknek.

Az ügy női vádlottja a bíróságon azzal védekezett, hogy már többször érte inzultus az utcán hajléktalanok részéről. A 61 éves férfi vádlott pedig felidézte, hogy amikor egyszer felajánlotta a segítségét valakinek az utcán, az csúnyán lehordta.

A német törvények szerint a segítségnyújtás elmulasztása miatt súlyos pénzbüntetés vagy akár egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Rovatok