Index Vakbarát Hírportál

Drogcsempészetbe bukott bele egy norvég sztárnyomozó

2017. szeptember 18., hétfő 21:54

Norvégiában a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a rendőrség egy sztárnyomozóra, akiről kiderült, hogy csaknem négy tonna hasist segített az országba csempészni közel egy évtized alatt – írja az MTI.

Eirik Jensen kilenc éven át, 2004-től 2013-ig segítette rendőrségi információkkal vádlott-társát, egyben a per koronatanúját, Gjermund Cappelent, aki tonnaszám csempészett hasist Norvégiába. Az ügyészség szerint a sztárnyomozó az évek során 2,44 millió korona, azaz nagyjából 80,7 millió forint kenőpénzt kapott a drogcsempésztől, amiért segített neki bevinni az országba az összesen 3,9 tonnányi kábítószert.

Egy oslói kerületi bíróság egyhangúlag sújtotta a maximális büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel a volt rendőrt

A bírák nem találtak semmiféle enyhítő körülményt a norvég közvéleményt erősen felzaklató ügyben. Kim Heger bíró hangsúlyozta, hogy cselekményével a nyomozó "súlyosan aláásta a közbizalmat, amelytől olyannyira függ a rendőrség és a jogállam". A bíró szerint az eset példa nélkül áll a norvég jogtörténetben.

Három évvel ezelőtti letartóztatásáig a rendőr unortodox módszereket alkalmazó és kiváló kapcsolatokkal rendelkező nyomozónak számított. Egyebek közt ő göngyölített fel egy, a norvég királyi család egyik kastélyában elkövetett betörést, amelynek során ritka régiségek tűntek el. Lebukása nagy feltűnést keltett a a tiszta közéletéről ismert Norvégiában, amely a hatodik legkevésbé korrupt ország a Transparency International listáján.

A rendőr ártatlannak vallotta magát, és azt állítja, hogy a bűntársával az évek során váltott több mint 1500 kódolt sms nem volt egyéb, mint az informátorokkal való szokásos kapcsolattartás. Cappelen egyébként a becslések szerint összesen 16,8 tonna kábítószert csempészett be Norvégiába 1993 és 2013 között, azonban ő a lehetséges büntetésnek csak a kétharmadát, 15 évet kapott, mivel feltáró vallomásával segített elítélni a korrupt nyomozót. 

Rovatok