Index Vakbarát Hírportál

Eldurvult a helyzet St. Louis-ban, miután felmentettek egy feketét lelövő rendőrt

2017. szeptember 18., hétfő 10:56

Vasárnap este is tüntetések voltak a Missouri államban lévő St. Louisban egy afroamerikait lelövő volt rendőr bírósági felmentése miatt. Este már a rohamrendőröknek kellett fellépniük: több mint 80 embert tartóztattak le, fegyvereket koboztak el, és az összecsapásokban rendőrök is megsebesültek.

A tüntetések pénteken azután indultak, hogy a bíróság felmentette azt a 36 éves Jason Stockley fehér rendőrt, aki még 2011-ben intézkedés közben lelőtte a 24 éves Antony Lamar Smith fekete fiatalembert. Az első fokú felmentő ítélet szerint Stockley nem szándékosan gyilkolt, hanem önvédelemből lőtt.

Az ítélet kihirdetése után a fekete közösségek vezetői tüntetésre szólítottak fel. Pénteken két rendőrt kórházba szállítottak, miután a tüntetők téglával dobálták meg őket. A polgármester házának ablakát betörtek, az épületet vörös festékkel öntötték le. A rendőrség könnygázzal próbálta meg feloszlatni a tiltakozókat, akik üvegekkel és kövekkel dobálták meg őket, legalább 23 embert állítottak elő.

Vasárnap ezernél is többen vonultak fel St. Louis-ban, mintegy száz tüntető azonban a belvárosban törni-zúzni kezdett, üzletek és szállodák ablakait törték be. Az erőszak akkor szabadult el igazán, amikor  ismeretlen vegyszert locsoltak a rendőrökre.

Lyda Crewson polgármester egy hétfő hajnali sajtótájékoztatón agitátorok egy csoportjának tulajdonította az erőszakot. A tüntetés egyik szervezője, Anthony Bell a CBS televízió tudósítójának elmondta: bár ő abban hisz, hogy a változást békés tiltakozással kell elérni, de az évekig tartó elnyomás miatt néhányan erőszakhoz folyamodnak.

A tüntetéshullám a szervezők bejelentése szerint várhatóan hétfőn is folytatódik.

Rovatok