Index Vakbarát Hírportál

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

2017. szeptember 19., kedd 10:46 | hat éve frissítve

Öt nap múlva tartják Németországban az országos választásokat. A legfrissebb közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Angela Merkel kereszténydemokrata pártja (CDU) magasan vezet a szociáldemokraták (SPD) előtt, akikkel 2013 óta nagykoalícióban kormányozza az országot. 

A két nagy párt az utóbbi időben is veszített támogatottságából: a kereszténydemokratáké fél százalékkal, a szocdemeké másfél százalékkal csökkent. A nagykoalíció két pártja összesen 58 százalékkal bír, ami 9 százalékkal kevesebb a 2013-as eredményükhöz képest. Ez azt jelenti, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 2013 óta minden hetedik választóját elveszítette.  

Mindennek ellenére továbbra is nekik együtt van a legmeggyőzőbb többségük (összesen 56 százalék). A CDU emellett tudna kormányt alakítani a liberális FDP-vel és a Zöldekkel is, ami 52 százalékos többséget jelentene.  

A szociáldemokraták ezzel szemben bárkit is vennének maguk mellé, nem érnének el 40 százaléknál többet.  A Baloldallal és a Zöldekkel társulva 40 százalékuk lenne, a liberálisokkal és a Zöldekkel együtt csak 38 százalékuk. A CDU sem lenne képes csak a Zöldekkel, vagy csak a liberálisokkal kormányzóképes koalíciót létrehozni. 

Németországban számos variációban alakulhatnak koalíciók, általában nincsenek kötött, csak együtt mozgó pártok. Egyedül a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal zárja ki mindenki az együttműködést. A 2024 ember megkérdezésével a héten készült felmérés szerint ugyanakkor az AfD, és az egykori keletnémet szocialista párt utódszervezete, a Baloldal (Linke) lehet a harmadik legerősebb politikai erő az új Bundestagban.

  

Rovatok