Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az ember, aki megmentette a világot egy atomháborútól

2017. szeptember 19., kedd 06:25 | aznap frissítve

Hetvenhét éves korában elhunyt Sztanyiszlav Petrov, neki volt köszönhető 1983-ban, hogy egy téves riasztás miatt a Szovjetunió nem indított nukleáris töltetű rakétákat az Egyesült Államok felé, írja a BBC.

Petrov a nyolcvanas években egy nukleáris támadásokat figyelő katonai központban dolgozott. 1983. szeptember 26-án a reggeli órákban a műszerei azt jelezték, hogy az USA felől rakéták tartanak a Szovjetunió felé. Petrov gyorsan utánanézett, mi történik. Kiderült, hogy a műszerek téves jelzést adtak. 

Korábban egy interjúban azt mondta: mindössze annyit kellett volna tennie, hogy felemeli a telefont, és értesíti feletteseit, de képtelen volt megmozdulni, annyira megdermedt. Az összes adat azt mutatta, hogy amerikai rakétatámadás történt. Ha nem ellenőrzi a műszereket, és szól a feletteseinek, nekik már nem lett volna idejük felülbírálni az adatokat, és azonnal indították volna a válaszcsapást. 

A másik fél sem volt teljesen ártatlan az ügyben. A NATO ugyanis ebben az időben nagyszabású hadgyakorlatot tartott. Az Able Archer nevű gyakorlaton 40 ezer katona vett részt, és a szimulációs gyakorlat során atomtámadás előkészítésére utaló jeleket is küldtek, például jelentősen megnőtt a kódolt adatforgalom London és Washington között. 

Petrov már májusban meghalt otthonában, de halálhírét csak most hozták nyilvánosságra. 

Rovatok