Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány támogatja az alkotmányellenes katalán népszavazást?

2017. szeptember 19., kedd 11:41 | aznap frissítve

Magyarország tiszteletben fogja tartani az emberek véleményét, ha Spanyolországban az októberi elsejei népszavazáson Katalónia függetlenné válását szavazzák meg, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő egy brüsszeli sajtótájákoztatón.

A Politico azt írja: Kovácstól azt kérdezték, Magyarországnak mi az álláspontja a katalán függetlenségi mozgalom törekvéseiről és a népszavazásról. A kormányszóvivő erre ezt válaszolta

Az emberek akarata az, ami mindig számít, ez az álláspontunk. 

Kovács szerint ez Spanyolország és a katalán nép belügye. "Ha a népszavazáson döntés születik, azt tiszteletben fogjuk tartani, ezt nevezik demokráciának". Kovács arról nem beszélt, hogy a népszavazási döntés után Magyarország hajlandó lenne-e hivatalosan is elismerni független államként Katalóniát.

A helyzet ugyanakkor az, hogy 

a katalán kormány annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. 

Carles Puigdemont katalán elnök ennek ellenére október elsejére kiírta a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást.   

A 135 fős helyi törvényhozásban az autonóm régiót kormányzó, és a Spanyolországtól elszakadást támogató Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetség, valamint a nacionalista baloldali Népi Egység (CUP) 72 képviselője támogatta a javaslatot, amelyet egyébként ők terjesztettek be a parlamentnek. A szavazásnál három ellenzéki párt, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt, a katalán szocialista párt és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt képviselői elhagyták az üléstermet.

A Ciudadanos helyi szervezetének elnöke a szavazás után bejelentette: bizalmatlansági indítvány nyújtanak be Carles Puigdemont katalán elnök ellen, hogy előrehozott választásokat lehessen tartani Katalóniában.  Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes  a katalán parlamentben zajló eseményeket úgy értékelte: belerúgtak a demokráciába.  Szerinte a népszavazás kezdeményezői már-már a diktatórikus és autokrata rezsimekre jellemző magatartást tanúsítanak.

A katalán kormány utoljára júliusban készíttetett hivatalos felmérést a függetlenség támogatottságáról Katalóniában. Akkor a megkérdezettek többsége nem támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Borítókép: Katalónia függetlenségéért tartott tüntetés Barcelonábam 2015 november 22-én. - fotó: Albert Llop / Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Rovatok