Index Vakbarát Hírportál

A katalán kormány minisztériumaiban razziázott a spanyol rendőrség

2017. szeptember 20., szerda 11:08

A spanyol rendőrség több minisztériumban és a katalán regionális kormányhoz köthető épületben razziázott, írja a BBC. A rendőrség az október 1-jére tervezett függetlenségi népszavazáshoz köthető dokumentumokat keresett. A katalán kormány egyik fontos tisztviselőjét őrizetbe vették a rendőrök.

A tervezett referendumot a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és a madridi kormány minden erővel próbálja megakadályozni a megrendezését. A katalán vezetés viszont mindenképpen meg akarja tartani a szavazást.

A madridi utasítás alapján a spanyol rendőrség többek között azt akarja megakadályozni, hogy kiküldhessék a szavazólapokat. A különböző helyeken tartott razziákban lefoglaltak például 45 ezer olyan borítékot, amiket szavazólapok kézbesítéséhez használhattak volna. Az elmúlt napokban posztereket, és szórólapokat foglaltak le.

A spanyol állami posta múlt héten emailt küldött minden fiókjának, hogy az alkalmazottak tartózkodjanak a népszavazáshoz kapcsolódó küldemények kézbesítésétől. A cég emlékeztetett arra, hogy a népszavazás felfüggesztése miatt jogsértést követhetnek el, ha közreműködnek az előkészítésben.

Oriol Junqueras katalán alelnök azzal vádolta a spanyol rendőrséget, hogy Katalónia intézményeit, ezen keresztül pedig polgárait támadják. „Ezt nem fogjuk hagyni" – mondta.

A katalán házelnök, Jordi Sánchez közben a Twitteren azt kérte, hogy az emberek békésen vegyék körbe, és védjék meg a kormányépületeket. A rendőrök elsősorban a katalán gazdasági- és külügyminisztérium, valamint az elnöki hivatal épületébe vonultak ki.

Terrassában kétszázan tüntettek, virágokat rakta a rendőrautókra. Több mint két órán át nem engedtek be egy ügyészt a postára. Végül a katalán rendőrök léptek közbe, és csináltak neki utat.

Kedden három katalán város polgármesterének is meg kellett jelennie a bíróságon, amiért segítettek volna a referendum megtartásában. Azonban a spanyol ügyészség összesen 740 olyan katalán polgármester ellen indított eljárást, akik támogatták a népszavazást.

Már a múlt héten kiéleződött a feszültség a madridi kormány és a katalán vezetés között. A katalán kormány közölte Madriddal, hogy mostantól nem küld heti pénzügyi beszámolókat kiadásairól, hanem havi rendszerességgel továbbítja azt. Ez azt jelenti, hogy a referendumig nem adnak több jelentést arról, hogy költenek-e közpénzt a szavazás megtartására. Pedig a spanyol kormány épp ennek ellenőrzése miatt kötelezte július végén Katalóniát a hetenkénti elszámolásra, és annak megtagadása esetén komoly pénzügyi szankciókat helyezett kilátásba.

A madridi kormány most azt tervezi, hogy nem hagy gazdasági és pénzügyi mozgásteret sem a katalán vezetésnek a népszavazás megrendezéséhez. Oriol Junqueras katalán alelnök azonban a legfelsőbb bírósághoz fordult. Szerinte minden szükséges forrásuk megvan a referendum megtartásához.

Rovatok