Index Vakbarát Hírportál

Gyerekeket mentenek egy mexikóvárosi iskola romjai alól

2017. szeptember 21., csütörtök 11:37 | aznap frissítve

Hivatalosan 230-ra nőtt a mexikói földrengés halálos áldozatainak száma - írja a BBC

A mentőalakulatok gőzerővel dolgoznak egy iskolánál Mexikóvárosban, ami a keddi földrengésben összedőlt, túlélőket keresnek. A rendőrség szerint egy 13 éves lány egy asztal alá bújva menekült meg, de még nem tudták kihozni a romok alól. Legalább 21 gyerek és 5 felnőtt halt meg, amikor az általános iskola összeomlott, és sokakat nem találnak. 

Az iskola csak egy volt a több tucat épület közül, ami a földrengés áldozatává vált.  Az ország elnöke, Pena Nieto háromnapos gyászt rendelt el. 

A mentés már két napja folyik, jelenleg az a mexikóvárosi iskola van a figyelem középpontjában. 

39 épület Mexikóvárosban 

A fővárosban 94-en haltak meg, a tőle délre fekvő Morelos tagállamban 71 áldozata van a földrengésnek, 43 halottról tudnak a Morelostól keletre található Puebla tagállamban, illetve 12-en haltak meg a fővárost körülvevő México tagállamban, négyen a Morelostól délre fekvő Guerreróban és egy halott van a Pueblától délkeletre található Oaxaca államban. A halálos áldozatok között van egy panamai állampolgár - jelentette az MTI. Mexikóvárosban 800 ember megsérült, közülük 220 sérültet továbbra is kórházban ápolnak. A fővárosban legalább 39 épület dőlt össze.

A 7,1-es erősségű földmozgás helyi idő szerint kedd délután negyed 2 előtt történt, központja a Puebla szövetségi tagállam Raboso településének közelében, a fővárostól 120 kilométerre délkeletre, 51 kilométeres mélységben volt - közölte az amerikai földtani intézet. A mexikói földrengéstani intézet legfrissebb adatai szerint az első nagy erejű földmozgást 23 utórengés követte, köztük egy 4-es erősségű.

A földrengés központja Pueblában volt, de a legnagyobb pusztítást Mexikóvárosban vitte véghez. Ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy a főváros egy kiszáradt tó fenekére épült, és a talaj sajátosságai miatt a rengés következményei ott súlyosabbak lehetnek, mint akár a tőle több száz kilométerre történt földrengés fészke felett.

Két börtönt és egy kórházat kiürítettek

Két börtönt és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták. A nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások voltak, és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van. Helyszíni sajtóbeszámolók szerint eddig 37 ember, köztük öt felnőtt és 32 gyermek holttestét emeltek ki az iskola romjai alól a mentőcsapatok.

A mentők nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között, keresőkutyákat is alkalmaznak.

Évfordulón 

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori 8,1-es erősségű földmozgás.

A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket.

Az évfordulón a Reuters hírügynökség jelentése szerint mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon.

Miért Mexikó?

Mostanában a csendes-óceáni, az észak-amerikai és egy kisebb tektonikai lemez találkozásánál alakult ki a földrengés - ahogy Tóth László az M1 műsorában kifejtette. Itt évente mintegy 8 centiméter körüli mozgás van, ez a Föld legintenzívebben deformálódó része. A mostanihoz hasonló, 7,1-es magnitúdójú földrengésből évente 20-25 van. A szeizmológus kitért arra is, szakemberek között vita van arról, hogy ez tekinthető-e a közelmúltbeli 8-as erősségű földrengés utórengésének.

450 kilométer elég nagy távolság, ezért ez nem a szeptember elején történt földrengés utórengése. A szakember megjegyezte azt is, hogy egy 8-as magnitúdójú földrengés után legalább 200 méteres törés keletkezik a földkéregben. A mostani, 7-es erősségű rengés valamivel kisebb, 50-60 kilométer hosszú törést okozott. Ezeknek azért is van jelentősége, mert gyakran tapasztalható, hogy később ilyen törések mentén keletkeznek földrengések – fejtette ki Tóth László. 

Borítókép: Pablo Spencer / MTI.

Rovatok