Index Vakbarát Hírportál

Megindult az offenzíva a havídzsai katlan ellen

2017. szeptember 21., csütörtök 11:11

Az iraki kormányerők csütörtök hajnalban hat irányból indítottak támadást az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó észak-iraki erőssége, Havídzsa városa és körzete ellen – jelentette be Haider al-Abádi miniszterelnök.

A kurdisztáni Kirkuk és a Tigris folyó közé ékelődő terület eredetileg a moszuli vilajethez tartozott, azonban a nagyváros elleni offenzíva során az iraki kormányerők elvágták a Kalifátus törzsterületétől (mondjuk azóta a törzsterületet is felszámolták).

A kormányerők és az őket támogató koalíciós erők gépei már a hónap elején megkezdték a légitámadásokat az IS bázisai és katonai létesítményei ellen, szerdán pedig

hárommillió szórólapot szórtak le, melyekkel arra figyelmeztették a dzishadistákat: vagy megadják magukat vagy meghalnak.

A moszuli offenzívától eltérően a csütörtökön támadásba lenülő csapatok közül hiányoznak a kurd pesmergák, ennek okát a hetekben fellángoló iraki-kurd ellentétben kell keresni. Bagdad nem hajlandó elfogadni, és minden eszközzel igyekszik elgáncsolni a de facto egyébként már réges-rég független Kurdisztán szeptember 25-re kiírt - eléggé egykimenetelesnek tűnő - függetlenségi népszavazását. Az meg végképp nem tetszik Iraknak, hogy a referendumot nem csak a Kurdisztáni Autonóm Régió 2003-ban kijelölt határai között tartják meg, hanem a többi kurd ellenőrzés alatt álló területen is, melyek felett Bagdad nem ismeri el Erbíl szuverenitását – a legvitatottabb ilyen terület az olajban gazdag Kirkuk.

Az Iszlám Állam azonban annyra meggyengült az elmúlt évben, hogy képtelen kihasználni ellenfelei összezördülését. Miután a kormányerők – akor még a kurd pesmergákkal karöltve - július elején felszabadították az északnyugat-iraki Ninive kormányzóság székhelyét, Moszult, majd augusztus végén Tell-Áfár városát, a Kalifátus Irakban már csak a sivatagos szíriai határvidékre terjed ki. De Anbár tarományban beásott egységeit is ezekben a napokban vette ostrom alá az irkai hadsereg, és – valószínűleg Havídzsa elfoglalása utánra időzítve – készülődik az Eufrátesz mellett található szíriai határváros, al-Káim elleni offenzíva.

(MTI)

Rovatok