Index Vakbarát Hírportál

Illegális bevándorlás segítésével vádolják a Save the Children kapitányát

2017. szeptember 21., csütörtök 11:13 | aznap frissítve

Az illegális bevándorlás elősegítése miatt indított vizsgálatot indított a szicíliai Trapani ügyészsége a Save the Children civil szervezet egyik földközi-tengeri mentőhajójának, a Vos Hestiának kapitányával, az olasz Marco Amatóval szemben - jelentette az MTI.  

Trapani ügyészsége szerint Amato minden egyes művelettel, ami a tengeren nem a migránsok mentését szolgálta, hanem kizárólag az embercsempészeknek kedvezett, az illegális bevándorlást pártolta.

A mentőhajón szolgáló olasz biztonsági ember számolt be az ügyészségnek arról, hogy az NGO-mentőhajó líbiai vizeken emelte fedélzetre a migránscsoportokat, amiket egyenesen az embercsempészektől vett át. Az NGO nem süllyesztette el a migránsokat szállító csempészhajókat, miután a hajó fedélzetére vette róluk az embereket. A kapitány azt is megtiltotta a legénységnek, hogy a hatóságoknak esetleges információkat szolgáltassanak az embercsempész-szervezetekről vagy a migránsokról.

Az 1919-ben Londonban alapított Save the Children 2016 őszén kezdte el a mentést a Földközi-tengeren. Az olasz felségjelzésű Vos Hestia mintegy 60 méter hosszú és 300 személy szállítására alkalmas. A Save the Children nyáron aláírta az olasz kormánynak a földközi-tengeri mentést szabályozó magatartási kódexét, a líbiai partok ellenőrzésének szigorítását követően azonban felfüggesztette a mentést. A Vos Hestia jelenleg Málta vizein tartózkodik.

Trapani ügyészsége augusztus elején hasonló gyanú miatt foglalta le a Jugend Rettet nevű német segélyszervezet Juventa nevű mentőhajóját, amely továbbra is a szicíliai város kikötőjében áll. A Jugend Rettet bírósághoz fordult a hajó visszaszolgáltatását követelve. A szervezet elutasítja a vádakat, miszerint közvetlen kapcsolatban állt embercsempészekkel. A Jugend Rettet szerint a Juventa mentőcsónakjai és az embercsempészek csónakjai közötti találkozásokról készített felvételek hamisak. Az szervezet hangsúlyozta, hogy a fotókat ugyanaz a biztonsági ember juttatta el az olasz ügyészségnek, aki a Save the Children mentőhajóján szolgált, és aki - a német segélyszervezet közleménye szerint - olasz szélsőjobboldali csoportokhoz áll közel.

Már nem csak Líbiából jönnek

A Frontex legfrissebb adatai szerint jelentősen megerősödött Olaszországban a tengeren keresztül érkező migránsok száma Törökországból, amely a második számú indulási pont lett Líbia után.

Az év eleje óta 197 százalékkal emelkedett az Olaszországba Törökországból érkező menedékkérők száma. Idén már mintegy 3 ezren érték el Törökországból a Földközi-tengeren át a dél-olaszországi partokat.

Rovatok