Index Vakbarát Hírportál

Ezreket evakuáltak Baliban egy kitörni készülő vulkán miatt

2017. szeptember 22., péntek 11:26

Füst száll fel az Agung hegy kráteréből, és mozog is - számol be a Sky News. A turistaparadicsomnak számító környék falvaiból több ezer embert lakoltattak ki, mert úgy tűnik, ötven év után újra kitör a vulkán. 

A hatóságok arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy ne túrázzanak, ne sátorozzanak a 3000 méter magas Agung hegy hat kilométeres körzetében. 

A kutatók nagyon aktív vulkántevékenységeket észleltek, és arra utaló jeleket is találtak, hogy magma közelít a talajfelszín felé. 

Eddig hatezer embernek kellett elhagynia az otthonát, de még nincs vége az evakuálásnak. Többen így is ott maradtak nézni a mozgolódó vulkánt, valakik pedig az állataikat etetni mentek vissza otthonukba. Kitörés esetén semmilyen tevékenységet nem lehet végezni majd a kijelölt területen. 

Ebben a térségben rendkívül nagy a szeizmikus aktivitás, mert több tektonikus lemez találkozik itt. Indonéziában körülbelül 130 aktív vulkán működik, több mint bármely más országban. 

Az Angung hegy egy aktív vulkán, ami legutóbb 1963-ban tört ki, több mint ezer embert ölt meg, és több százan megsérültek. 

Rovatok