Index Vakbarát Hírportál

Románia befogadott 100 szír menekültet

2017. szeptember 25., hétfő 20:42 | aznap frissítve

Románia befogad száz, Törökországban nyilvántartásba vett szír menekültet az Európai Unió Tanácsának a kötelező betelepítési kvótákról elfogadott határozata alapján. 

A megállapodás szerint a görög szigetekről Törökországba visszaküldött minden szíriai állampolgárért cserébe az EU egy másik szíriait telepít át a tagállamok területére Törökországból.

Kritizálták, de elfogadják a kvótahatározatot

Románia 2015-ben ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között. A vótahatározat végrehajtását azonban nem tagadta meg. 

Az IGI augusztus elején azt közölte: Románia az eredetileg tervezettnél jóval kevesebb, mindössze hétszáztíz menedékkérőt vett át más európai uniós tagállamoktól a kötelező betelepítési kvóták alapján, mivel a feltételezettnél jóval kevesebben teljesítik az áttelepítési feltételeket.

Korábban a bukaresti sajtó azzal magyarázta a kvótarendszer által Romániának szánt menedékkérők távolmaradását, hogy maguk az érintettek sem akarnak - a schengeni tagállam Olaszország vagy Görögország helyett - Romániába költözni.

Rovatok