Index Vakbarát Hírportál

Szivárványos zászló lengetése miatt letartóztattak hét embert Kairóban

2017. szeptember 25., hétfő 22:59

Őrizetbe vett az egyiptomi rendőrség hét embert hétfőn, amiért egy kairói koncerten szivárványszínű zászlót emeltek a magasba - írja az MTI. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT-) közösség jogai mellett ritkán állnak ki a konzervatív muszlim országban.

A hét embert "szexuális deviancia népszerűsítésével" gyanúsítják, és a zászló felemelését kamera is rögzítette. Az eset a Mashrou' Leila nevű libanoni zenekar  koncertjén készült.

Az akció valószínűleg annak következménye, hogy a koncert előtti napon az egyiptomi zenészszakszervezet azzal fenyegetőzött, hogy betiltatja a Mashrou' Leila további egyiptomi fellépéseit, az együttes frontembere, az énekes Hamed Szino ugyanis nyíltan vállalja, hogy meleg.

Az ügyészség egyelőre nem beszél a vádemelésről, és hogy bíróság elé állítják-e a zászlólengetőket. 

Bár a homoszexualitást Egyiptomban konkrétan nem tiltja törvény, a melegekkel szembeni jogsértések mindennaposak, és a rendőrök gyakran  tartóztatnak le meleg férfiakat. A vád rendszerint kicsapongó nemi élet, a közerkölcsök megsértése és istenkáromlás.

Egy egyiptomi bíróság tavaly 11 férfit ítélt el hasonló vádakkal, 3-tól 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtva őket. 2014-ben 26 embert vádoltak meg azzal, hogy homoszexuális orgiát tartottak egy kairói fürdőben, őket néhány hónappal később felmentették őket a vád alól.

A homoszexuálisokkal szembeni legdurvább fellépés 2001-ben történt, amikor a rendőrség a Queen Boat nevű klubban tartott razziát, ami után 52 embert ítéltek börtönre. Az akciót jogvédő csoportok és nyugati kormányok széles körben bírálták. 

Rovatok