Index Vakbarát Hírportál

Damaszkusz kész autonómiáról tárgyalni a szíriai kurdokkal

2017. szeptember 26., kedd 17:18

A szíriai kormány nyitott arra, hogy tárgyalásokat folytasson az ország területén élő kurd kisebbséggel annak autonómiájáról Szíria határain belül - jelentette ki az MTI szerint kedden Valíd Moallem szíriai külügyminiszter.

A szíriai külügyi tárca vezetője szerint azonban minderről csak az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése után lehetne tárgyalni - idézte a Russia Today-nek nyilatkozó Moallem szavait a SANA szíriai állami hírügynökség.

"Amikor majd végeztünk az Iszlám Állam felszámolásával, leülhetünk kurd fiainkkal és megegyezhetünk a jövőre vonatkozó képletről" - mondta a szíriai külügyi tárca vezetője.

Az interjúban szóba került az iraki kurd régió függetlenségéről szóló népszavazás is, amelyet hétfőn tartottak az iraki Kurdisztán területén, valamint a szomszédos Kirkuk és Dijala tartományokban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein Irakban.

A szíriai külügyminiszter szavai szerint Damaszkusz elutasítja a referendumot, és Irak területi egysége mellett foglal állást. Moallem azonban hozzátette, hogy a szíriai kurdok ezzel szemben pusztán "egyfajta autonómiát akarnak a Szíriai Arab Köztársaság határain belül".

Szíria északi részén a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia jelentős területeket tart ellenőrzése alatt, amelyeken a kurdok és szövetségeseik föderációt szándékoznak létrehozni.

Az Észak-Szíriában többségben lévő kurd szervezetek már 2011-ben, a polgárháború kezdetén kivívták az autonómiát, de állításuk szerint nem kívánnak elszakadni Damaszkusztól.

Időközben a kurdok ellenőrzése alatt álló észak-szíriai területeken múlt héten megtartották a helyi választásokat. A megyei választásokra várhatóan novemberben, az egész régió vezetésének megválasztására pedig várhatóan januárban kerül sor.

A kurd népszavazás okairól és lehetséges következményeiről ebben a cikkünkben olvashat:

Rovatok