Index Vakbarát Hírportál

Kilép a társelnök a bevándorlásellenes AfD-ből

2017. szeptember 26., kedd 13:01 | aznap frissítve

Nemcsak a frakciónak nem lesz tagja, de a pártból is kilép Frauke Petry, az AfD társelnöke. Vele együtt távozik férje, Marcus Pretzel is az észak-rajna-vesztfáliai AfD éléről. Mások nem követik őket, a bevándorlásellenes populista pártnak így 93 képviselője lesz a Bundestagban.

A sikeres választás másnapján rögtön botrány tört ki a német szövetségi parlamentbe  közel 13 százalékos eredménnyel bejutott populista, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártban, miután Petry bejelentette: ugyan egyéni körzetben mandátumot szerzett, de nem akar beülni az AfD frakciójába. 

Frauke Petry bejelentése a párt vezetését is váratlanul érte a hétfői sajtótájékoztatón, nyilatkozata végén Petry felállt és elhagyta a helyszínt. Utána úgy nyilatkozott: nem tud közösséget vállalni a kampányban elhangzott szélsőséges kijelentésekkel, ő csak egy értelmes, reálpolitikát folytató, igazi konzervatív pártban tudna dolgozni, amely később kormányképes erővé is válhatna. Petry a Facebookon azt írta: az AfD-ben az elmúlt egy évben egyre jobban háttérbe szorították a szakértőket és a mérsékelt irányzatot képviselő politikusokat.  

Akciója után sorra szólították fel őt kilépésre a párt vezetői. Petry kedden Drezdában azt mondta: egyértelmű, hogy ez lesz a következő lépés, de pontos időpontot nem nevezett meg erre.

Petry lemond a szászországi tartományi parlamentben betöltött frakcióvezetői posztjáról is, de mandátumát megtartja. Ugyanezt teszi Kirsten Muster, a szászországi Landtag AfD-frakciójának helyettes vezetője és Uwe Wurlitzer ügyvezető is. Kilépésüket azzal indokolták, hogy a párt egy részével éles véleménykülönbség alakult ki.

Az AfD 94 mandátumot szerzett a 709 fős Bundestagban. Benne volt a pakliban, hogy mások is követik Petryt, így rögtön osztódik a frakció. Az AfD kedden tartotta meg a frakció alakulóülését. A megbeszélésre 93-an mentek el, azaz egyedül Petry hiányzott.

Kilép a pártból Frauke Petry férje, Marcus Pretzell is, aki az észak-rajna-vesztfáliai AfD társelnöke. Többen úgy gondolták, hogy ebből a tartományból többen Petryvel tarthatnak, de a tartományi pártvezetés ma hivatalos nyilatkozatban közölte: részt fognak venni a Bundestag-frakció munkájában. Petry férje az AfD-ben a mérsékeltebb irányvonalat képviselte, és komoly konfliktusai voltak a másik társelnökkel, Martin Rennerrel.

Rovatok