Index Vakbarát Hírportál

Trumptól kért segítséget Puerto Rico

2017. szeptember 26., kedd 06:39

Humanitárius válságtól tart az özönvízszerű esőzések és az áradások után Puerto Rico kormányzója, aki helyi idő szerint hétfőn este azonnali segítséget kért Washingtontól.

A Maria hurrikán - amely időközben Észak-Karolina partjaihoz ért, már trópusi viharrá szelídülve – az Egyesült Államokhoz tartozó szigeten az eddigi adatok szerint legalább 13 halálos áldozatot követelt. Az erős szél, a heves esők és az áradások csaknem teljesen tönkretették a sziget áramszolgáltatását és a telekommunikációs hálózatát is. A kormányzó attól tart, hogy az emberek tömegesen hagyják majd el a szigetet, s ezért is sürgette az azonnali és hatékony intézkedéseket. A sajtóértekezleten jelen volt az országos katasztrófa-elhárítási hivatal (Fema) vezetője, Brock Long is, aki kifejtette: a szervezetnek rengeteg a munkája, egyelőre az életmentésre összpontosít.

A nap 24 órájában folyamatosan dolgozunk, hogy eltakarítsuk a romokat é s legalább az áramszolgáltatás helyreálljon.

A szigeten tartózkodik Tom Bossert, Donald Trump elnök belbiztonsági tanácsadója is. Bossert megbeszélést folytatott a kormányzóval, majd hangsúlyozta: Puerto Rico "mindent megkap, amire szüksége van". Donald Trump hétfőn este Twitter-bejegyzésben erősítette meg, hogy Puerto Rico "nagy nehézségekkel" küzd. Az elnök utalt arra, hogy a szigetnek "már eleve nagyon rossz állapotban volt az infrastruktúrája" és Puerto Rico "óriási adóssággal" küszködik, s ezért is néz szembe különösen nagy nehézségekkel.

Az elektromos hálózata régi, nagyon rossz állapotban van, és tönkrement. A sziget nagy része megsemmisült, ugyanakkor (Puerto Rico) dollármilliárdokkal tartozik a Wall Streetnek és a bankoknak, és ezt tiszteletben kelt tartani.

- fogalmazott Trump. Hozzátette: jelenleg az élelmezés, a víz biztosítása és a gyógyszerellátás a legfontosabb.

Közben Kuba is felajánlotta, hogy 39 orvost és több villanyszerelő-brigádot küld Puerto Rico megsegítésére, de a segítség célba éréséhez szükség van. Ahhoz azonban, hogy Havanna segítsége célba érjen, Washington jóváhagyása szükséges. Puerto Rico ugyanis az Egyesült Államok társult tagja, ezért amerikai vízum kell a kubai segítőknek, hogy Puerto Ricó-i területre léphessenek. Donald Trump elnökségével azonban ismét megromlottak a kapcsolatok Washington és Havanna között, ezért nem valószínű, hogy az Egyesült Államok él a kubai segítséggel.

Kuba legutóbb 2005-ben ajánlott fel humanitárius és orvosi segítséget az Egyesült Államoknak, a Katrina hurrikán sújtotta New Orleansba küldött volna orvosokat. George W. Bush akkori elnök elutasította a felajánlást.

(MTI)

Rovatok