Index Vakbarát Hírportál

Professzormaffiát lepleztek le Olaszországban

2017. szeptember 26., kedd 11:39

Hét egyetemi professzort tartóztattak le Olaszországban korrupció vádjával, huszonkét kollégájukat egy évre eltiltották a tanítástól, miután fény derült arra, hogy az egyetemi állásokat kamupályázatokkal osztották szét saját ismerőseik között. 

A börtönbe kerültek vagy eltiltottak között neves olasz oktatók szerepelnek, névsorukat az újságok kedden nyilvánosságra is hozták. Többségük elismert, közgazdasági, pénzüggyel és adóügyi joggal foglalkozó professzor, akik nem csak az egyetemeken jeleskedtek a pozícióhalmozásban, hanem minisztériumi bizottságoknak, politikai és vállalati tanácsadói testületeknek is a tagjai voltak.

A korrupciós vizsgálat 2013-ban indult Philip Laroma Jezzi olasz-brit adószakértő feljelentése alapján. A Firenzében dolgozó Laroma Jezzi egyetemi tanári állásra pályázott, és esélyesként vett részt egy országos pályázaton. Egyik idősebb kollégája, Pasquale Russo volt egyetemi professzor azonban beszélgetésre hívta, amelyen visszalépésre szólította fel, hangsúlyozva, hogy annak a tanári posztnak már megvan a nyertese.

Ez Olaszországban nem így működik, majd neked találunk mást. De ha nem lépsz vissza, vége az egyetemi karrierednek!

Pasquale Russo el is magyarázta, miként működik Olaszországban az egyetemi állások odaítélése: A már állásban levő professzorok jelzik egymásnak, hogy egyes pályázatokon kinek kell elsőként befutnia, és kölcsönösen segítik álláshoz egymás embereit, hogy megbízható, lojális tanszéki környezetet alakítsanak ki. Az egyetemi "maffiarendszerben" nem az számít, hogy ki a legjobb arra az állásra, "az számít, hogy a te embered legyen" - tette hozzá a professzor, aki azt tanácsolta Laroma Jezzi-nek:

ne angolként, hanem olaszként állj hozzá!

Az intelmeket azért lehet ilyen pontosan idézni, mivel Russo prof. beszélgetőtársa az utolsó szóig rögzítette az elhangzottakat, majd felháborodásában feljelentést tett a rendőrségen, mely továbbította az ügyet a firenzei ügyészségnek. 

A vizsgálat azt is megállapította, hogy az olaszországi egyetemeken működő professzori maffia vezet oda, hogy a fiatal olasz diplomások, kutatók egy része külföldön keres állást, tudva, hogy hazájában kapcsolatok nélkül ez lehetetlen lenne. A felmérések szerint 1999 és 2007 között az egyetemi pályázatokon állást nyert oktatók

(MTI)

Rovatok