Index Vakbarát Hírportál

Sokallja Orbán 4+8 évét?

2017. szeptember 26., kedd 21:44

1979-ben a Szovjetuniót Leonyid Brezsnyev, az Egyesült Államokat Jimmy Carter, Magyarországot Kádár János vezette. Ebben az évben lett Angola elnöke José Eduardo dos Santos, aki 37 évével Afrika egyik legfiatalabb elnöke lett.

Angola, az egykori portugál gyarmat 1975-ben nyerte el függetlenségét, s ezt követően azonnal polgárháború tört ki, amelyben a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína által támogatott gerillamozgalmak vettek részt. A harcok 2002-ben értek véget az MPLA győzelmével. José Eduardo dos Santos is ennek a pártnak volt a tagjai, ahogy utóda is. A 27 éves polgárháborúban másfél millióan haltak meg és négymillió ember vesztette el otthonát.

A visszahúzódó José Eduardo dos Santos már tavaly bejelentette, hogy elnökségét nem élethosszig tartónak tekinti. És most bekövetkezett az, amit sokáig elképzelni sem tudtak: az augusztusi törvényhozási választás nyomán új elnököt iktattak hivatalba, a 63 éves João Lourençót.

A volt elnök tavaly az Afrika leggazdagabb asszonyának tartott lányát, Isabelt nevezte ki a nemzeti kőolajtársaság, a Sonangol élére. Fia, José Filomeno, egy 5 milliárd dolláros állami befektetési alapot vezet.

(Az MTI híre nyomán)

Rovatok