Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia engedélyezi a nőknek, hogy autót vezessenek

2017. szeptember 26., kedd 21:21 | aznap frissítve

Szalman szaúdi király kiadott egy rendeletet, amely engedélyezi a nőknek, hogy autót vezessenek – írja a BBC a szaúdi állami hírügynökség alapján.

A vita már tavaly ősszel megkezdődött az országban, akkor a királyi család egyik hercege kezdett el Twitteren arról írni, hogy tulajdonképpen nem is érti, miért nem szerezhetnek jogosítványt a szaúdi nők. Alvalid bin Talal a posztjában azt írta, hogy az autóvezetéstől való eltiltás ugyanolyan, mintha a nőket a tanulástól tiltanák el, és azt is kiemelte, hogy ha tudnának vezetni, akkor könnyebben találnának munkát a nők.

Egyébként az olajországban a nők közel fele rendelkezik autóval, amihez eddig vagy sofőrt hívtak, vagy a férfi családtagjaikat kérték meg arra, hogy vezessenek.

A királyi rendelet alapján 30 napon belül fel kell állnia egy kormányzati testületnek, amely részletesen kidolgozza a nők jogosítványhoz való hozzájutásának törvényi kereteit, és beilleszti azt az ország szigorú jogrendjébe. A tervek szerint az intézkedésnek 2018 júniusában kell hatályba lépnie.

Tudnak vezetni, épp ez volt a baj

A szaúdi nők autóvezetési jogát nem azért vették el, mert azt gondolták, hogy a nők nem tudnak vezetni, hanem azért, mert meg akarták fosztani a nőmozgalmat az autós demonstrációk lehetőségétől. A tiltást 1990-ben vezették be a monarchiában, miután november 6-án 49 – egytől-egyig jómódú családból származó – nő beült 15 autóba és látványosan felvonultak az ország fővárosának utcáin, hogy így tiltakozzanak az elnyomásuk ellen – ugyanis már ekkor sem volt elfogadott, hogy egy nő autót vezessen.

A felvonulás épp arra hívta fel a figyelmet, hogy a konzervatív, férfiak hatalmára épülő társadalomban még az is megbotránkoztatást kelt, ha a nők autót vezetnek. A rendőrség előállította a tüntetőket, és ahelyett, hogy vita indult volna a nők társadalmi szerepéről, a hatalom inkább kiterjesztette az elnyomásukat és törvénybe iktatta.

Rovatok