Index Vakbarát Hírportál

122 500-an menekültek el a kitörni készülő vulkán elől Balin

2017. szeptember 28., csütörtök 13:32

122 500-an menekültek el eddig a kitörni készülő Agung vulkán környékéről Bali szigetén - közölte az MTI. Őket ideiglenes táborokban, sportlétesítményekben és középületekben helyezték el több mint 500 helyszínen. Több ezer szarvasmarhát is áttereltek távolabbi legelőkre.

A sziget északkeleti részén található tűzhányó térségében péntek óta a legmagasabb szintű riasztás van érvényben. Naponta több száz gyengébb földrengést regisztráltak a vulkán közelében, csak szerdán legalább 800-at. A kráter fölött vékony füstfelhő szállt 50 méteres magasságig.

Az Agung környékét 12 kilométeres körzetben lezárták, de a távolabb eső települések lakóinak egy része is menekülőre fogta. A 3031 méter magas vulkán legutóbb 1963-ban tört ki, akkor 1100 ember meghalt.

A földrengések számának ugrásszerű növekedése arra utal, hogy a tűzhányó bármelyik pillanatban kitörhet, de ennél pontosabbat ők sem tudnak mondani.

A turistaparadicsomnak számító Kutától és Seminyaktól 70 kilométerre fekvő Agung Indonézia több mint 120 aktív vulkánjának egyike.

100 busz vár arra, hogy elszállítsa a turistákat, ha a vulkáni tevékenység miatt le kell zárni a denpasari nemzetközi repülőteret. Előfordulhat, hogy egyes járatokat elterelnek vagy visszafordítanak.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakori a szeizmikus tevékenység, mert az ország az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív vulkán és a földrengés is.

Rovatok