Index Vakbarát Hírportál

Az egyetemisták az utcára mentek a katalán referendumért

2017. szeptember 28., csütörtök 12:11

Kétnapos sztrájkot kezdtek egyetemisták Katalóniában csütörtökön a katalán függetlenségi referendum megtartása érdekében, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett. A rendőrséget arra utasították, hogy pecsételjék le a szavazóhelyiségeket, és akadályozzák meg, hogy az utcán szavazzanak az emberek vasárnap.

A sztrájkra készülve az UAB Bölcsészettudományi Karán mintegy kétszázan töltötték az éjszakát, kora reggel pedig több mint ötvenen blokkolták két forgalmas főút közlekedését, sajtóhírek szerint mintegy 10 kilométeres dugót okozva ezzel. A tiltakozó akció tüntetéssel folytatódik délben Barcelonában és Tarragonában.

Celia Appel, aki az akciót szervező katalán diákszakszervezet (SEPC) szóvivője, közölte, a diákok békés tiltakozást tartanak, mert céljuk a párbeszéd létrehozása a vasárnapra meghirdetett népszavazásról.

A diákszakszervezet felhívása a középiskolásoknak is szól, akik közül sokan részt vettek szerdán is a Katalónia-szerte zajló különböző utcai demonstrációkon. A megmozdulások már több mint egy hete tartanak, mióta a spanyol hatóságok őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és egy nap alatt több mint 41 helyszínen, köztük kormányzati épületekben tartottak házkutatásokat, a népszavazás előkészítését szolgáló anyagokat keresve.

A SocioMétrica nevű közvélemény-kutató cég felmérése szerint a függetlenségi referendum támogatottsága a 17 és 30 év közötti korosztályban a legnagyobb, 58,4 százalék.

Mindent, amit tudni akar a katalán népszavazásról, ebben a cikkben megtalálja:

Rovatok