Index Vakbarát Hírportál

Akár karácsony utánig is várhatunk a német kormányalakításra

2017. szeptember 29., péntek 19:33

Habár múlt hét vasárnap viszonylag simán tudott győzni az Angela Merkel vezette CDU a németországi választásokon, Peter Altmaier német kancelláriaminiszter pénteken egy interjúban jelezte, akár karácsony utánig is elhúzódhatnak a kormányalakítási tárgyalások Németországban – írja az MTI.

Tervek már vannak

Altmaier a Focus című hirmagazinban megjelent interjúban felidézte, hogy legutóbb a szövetségi parlamenti választás utáni  85. napon, 2013. december 17-én alakították meg a kormányt, azaz karácsonyra éppen sikerült befejezni a munkát. A politikus szerint ez most is jó lenne, de hangsúlyozta, hogy a tartalom a döntő, és nem a dátum.

A miniszter beszélt arról is, hogy a testvérpárt bajor CSU vezetője, Horst Seehofer a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló AfD választási sikere miatt szorgalmazza, hogy zárják le a megnyílt jobb szárnyat. Ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy ehhez a közös választási program az iránytű, mely szól a politikai tér közepén álló embereknek, valamint azoknak is, akik úgy érzik, hogy a politika nem foglalkozik velük eléggé. 

Az eddig nyilvánosságra került tervek szerint első lépésként a vasárnapi választásokon győztes, de 1949 óta a leggyengébb eredményt elérő CDU/CSU rendezi a sorait, a pártszövetség vezetői október 8-án ülnek össze megtárgyalni, hogy milyen irányvonalat kövessenek majd.

Várhatóan ezután hívják meg a lehetséges koalíciós társakat a kormányzati együttműködés lehetőségeinek feltérképezéséről szóló úgynevezett szondázó megbeszélésekre. Elképzelhető, hogy ezek az egyeztetések  csak az október 15-én esedékes alsó-szászországi törvényhozási választás után kezdődnek, mert a pártok nem akarják, hogy szövetségi ügyek befolyásolják a tartományi választást.

A Zöldek szervezkednek

Jól kell kormányozni Németországot négy éven keresztül, és nem engedhető meg, hogy nagy sietve összeállítsunk valamit, aztán összevesszünk fél év múlva, mert akkor új választást kell tartani, és az AfD kétszer ilyen erős lesz.

– fogalmazott Cem Özdemir, az egyik lehetséges koalíciós partner, a Zöldek társelnöke a ZDF országos köztelevízió csütörtök késő esti beszélgetős műsorában, amiből jól látható, hogy ők is fontosabbnak tartják az alaposságot a gyorsaságnál.

Pénteken ugyanakkor napvilágot látott egy dokumentum, mely szerint a Zöldek már el is kezdték az informális egyeztetést a liberális FDP-vel. Eszerint október 16-án kellene elkezdeni a szondázó megbeszéléseket a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek Jamaica-koalíciónak nevezett együttműködéséről, és ha ezek sikeresek, október 24-e, azaz a Bundestag alakuló ülése után meg kell kezdeni a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

Az emlékeztető szerint az FDP és a Zöldek legfelső vezetőinek részvételével tartott megbeszélésen nagyon informálisan érintették azt a kérdést is, hogy miként kellene elosztani a minisztériumokat, és átalakítani a kormány szerkezetét. A dokumentumban szereplő felsorolás alapján

Rovatok