Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-főtitkár: Humanitárius rémálom a rohingják menekülése

2017. szeptember 29., péntek 10:41

Humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte a rohingja muszlim kisebbség tömeges menekülését Mianmarból António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ Közgyűlése előtt – írta az MTI.

Az utóbbi pár hétben több mint félmillió rohingja muszlim menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, miután nyár végén a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban – Mianmar szerint rohingja szélsőségesek összehangolt támadására reagálva – a mianmari hadsereg "tisztogató műveletbe" kezdett.

Guterres elmondta: „vérfagyasztó” dolgok jutottak a világszervezet tudomására. A menekülők elmondása szerint a mianmari katonák válogatás nélkül tüzet nyitottak rájuk, taposóaknákat vetettek be ellenük, és számtalan szexuális támadást is elkövettek.

A főtitkár szerint a probléma gyökerét a mostani konfliktus előtt egymilliós mianmari rohingja kisebbség régóta húzódó hontalansága és az azzal járó diszkrimináció jelenti.

Nincs itt semmi látnivaló

U Thaung Tun mianmari nemzetbiztonsági tanácsadó a közgyűlésen ezzel szemben kijelentette: nincs etnikai tisztogatás, nem folyik népirtás Mianmarban. „A különböző vallású közösségek harmóniában éltek együtt a történelmünk során. A mostani helyzet a terrorizmus miatt és nem a vallási különbségek miatt alakult ki.”

A buddhista többségű Mianmarban a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik a muszlim rohingjákat, és nem hajlandók állampolgárságot adni nekik – noha még a 19-20. század fordulóján települtek át a sűrűn lakott bengáli térségből a kevésbé lakott Arakán tartományba, az angol gyarmati birodalom idején. Burma (Mianmar) akkori lakossága a brit rendelkezéssel járó etnikai erőviszonyok megváltoztatását akkor sem nézte jó szemmel. A tartományban a rohingják aránya harminc év alatt 5-ről 21 százalékra nőtt 1901-re, arányuk száz év alatt hivatalosan 25, becslések szerint 40 százalék fölé nőtt.

Állampolgársággal azonban a már negyedik generáció óta ott élők sem rendelkeznek.

Banglades ENSZ-nagykövete a közgyűlésen jelezte: országában tarthatatlan a rohingja menekültek befogadása. A nagykövet szorgalmazta, hogy az ENSZ hozzon létre biztonságos zónákat a még Mianmarban maradt rohingják számára.

A korábban elmenekültekkel együtt már összesen több mint 700 ezer rohingja muszlim tartózkodik a Magyarországnál alig másfélszer nagyobb, de 170 millió ember lakta Bangladesben.

Csütörtök este Banglades partjai közelében felborult egy rohingja menekülteket szállító hajó, és legalább 15 ember, köztük kilenc gyermek életét vesztette – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A túlélők elmondása szerint mintegy százan utazhattak a hajón, többségükben gyerekek. A jármű már nagyon közel járt úti céljához, és éppen horgonyt készült vetni a bangladesi partok közelében, amikor felborult az erős szél és a heves esőzés miatt.

Rovatok