Index Vakbarát Hírportál

Rejtély, hogyan szavaznak a katalánok, ha a rendőrség közbeavatkozik

2017. szeptember 29., péntek 14:27 | aznap frissítve

Október elsején függetlenségi népszavazást tartanak Katalóniában annak ellenére, hogy a spanyol kormány törvénytelennek tartja a voksolást. Vasárnap reggel 9 és este 8 óra között, 2315 helyszínen és 6249 szavazókörben lehet majd szavazni. Összesen 7235 önkéntes segédkezik majd, pedig 50 ezren jelentkeztek erre a feladatra. A 7,5 millióból közel 5,5 millió ember szavazhat, de a spanyol kormány ellenkezése miatt sokan még mindig nem kaptak választási értesítőt, mert a posta nem hajlandó kézbesíteni ezeket.

A spanyol ellenkezés miatt a katalánok kénytelenek különböző megoldásokkal segíteni a népszavazást. Carles Puigdemont katalán elnök egy szavazókörök megtalálásához szükséges applikációt hirdet, miközben egy civil politikai szervezet információs pontokat állítottak fel a térségben. Az MTI szerint a helyzet annyira kezdi aggasztani a spanyol kormányt, hogy a hatóságot szavazó- és szórólapok, választási urnákat, borítékokat és más információs anyagokat foglaltak le, ezzel is akadályozva a függetlenedési népszavazást. Emellett 10 ezer rendőr figyel arra Katalóniában, hogy semmiképp se tudják megtartani a voksolást. Az még kérdés, hogy a katalán rendőrség hajlandó lesz-e vasárnap a spanyol kollégáikkal együtt meggátolni a szavazást.

Nem ez az első alkalom, hogy Katalónia el akar szakadni Spanyolországtól, három éve már tartottak egy alternatív népszavazást, de akkor sem az elszakadás melletti pártok nem kampányoltak ilyen erősen, sem a spanyol kormány nem igyekezett erővel megakadályozni. Végül 35,7 százalék ment el szavazni, ami 2,3 millió, és közülük 1,8 millióan gondolták úgy, hogy független Katalóniát szeretnének. Ehhez képest most júliusban egy felmérés során a katalánok 49 százaléka volt ellene a függetlenedésnek, miközben 41 százalék volt mellette a maradék nem szavazók mellett.

A spanyol kormány azzal érvel a népszavazás ellen, hogy a katalán kormány nem képviseli a teljes katalán lakosságot, és a lakosság kisebbsége próbálja ráerőszakolni a véleményét a csendes többségre. Ezzel szemben Puigdemont állítja, hogy ha többségben lesznek az igenek a szavazáson, akkor 48 órán belül rendkívüli parlamenti ülésen kell kikiáltani Katalónia függetlenségét. Raül Romevera katalán külügyi tanácsos szerint a népszavazás nem bűncselekmény, ezért a spanyol kormánynak nem szabadna így kezelnie. Oriol Junqueres katalán elnökhelyettes leszögezte, hogy mindent megtesznek a szavazás lebonyolításának érdekében. Azt viszont nem árulta el, hogy hogyan fognak majd az emberek szavazni, ha a rendőrség bezárja a szavazóhelységeket.

Az elnökhelyettes szerint a lakosság 60 százaléka megy majd el voksolni, de ha nagyon alacsony lesz a részvétel, akkor nem semmisnek veszik az egészet. Legalábbis ezt nyilatkozta korábban Puigdemont, és egy 15-25 százalékos részvételi arányt említett erre.

Közben a katalán diákok a népszavazás mellett tüntetnek és sztrájkot hirdettek az egyetemeken, ezeken az egyik fél szerint 80 ezer, a rendőrség szerint 16 ezer ember vett részt. Folyamatosak az utcai megmozdulások is és a vidéki gazdák traktorokkal indultak el Barcelonába, hogy az önrendelkezési népszavazás jogát követeljék.

Rovatok