Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Lezártuk a konfliktust Hollandiával

2017. szeptember 29., péntek 11:34 | aznap frissítve

Lezárták a konfliktust a holland miniszterelnökkel, visszatérhet a magyar nagykövet Hollandiába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Tallinnban az MTI híradása szerint.

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezve a magyar miniszterelnök közölte, beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

Le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymást tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben

– mondta Orbán Viktor, aki azt is közölte, a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet visszatérhet Hágába.

A magyar–holland diplomáciai kapcsolat azt követően romlott meg, hogy a Magyarországra akkreditált előző holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjújában azt mondta, hogy a muszlim terroristák ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.

Ezt követően Szijjártó Péter külügyminiszter konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet, a Fidesz frakció vezetője pedig nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a holland kormányt. Ugyan ez nem történt meg, a holland külügyminiszter közleményben határolódott el a kijelentéstől. Szeptember elsején aztán megérkezett Magyarországra Scheltema utódja, René van Hell.

Szijjártó Péter Orbán Viktor pénteki kijelentésére reagálva közölte, arra utasította a hágai magyar nagykövetet, hogy szombaton térjen vissza állomáshelyére.

Hollandia fontos partnere Magyarországnak, a két ország közötti együttműködés hatékony, ebbe a kapcsolatba azonban semmiképpen sem fér bele a másik ország és a terroristák közötti párhuzam – emlékeztetett Szijjártó Péter, aki hozzátette:

örülünk annak, hogy ezt a holland kormány is belátta.

Rovatok