Index Vakbarát Hírportál

Gázolásos merénylet történt Kanadában

2017. október 1., vasárnap 18:43 | hat éve frissítve

Egy támadássorozatban öt ember sérült meg Kanadában. A rendőrség elfogta a tettest és terrortámadásként kezeli az ügyet.

Szombat este futballmérkőzést tartottak az edmontoni stadionban. A 30 év körüli férfi itt egy rendőrségi ellenőrzőponton hajtott át autójával, és elgázolt egy rendőrt, aki több métert repült a levegőben. A férfi ezután kiugrott a volán mögül, és késsel hadonászott a többi rendőr felé. 

A tettes gyalog menekült tovább. Néhány órával később egy bérelt kisteherautót állítottak meg Edmonton belvárosában a rendőrök. Az igazoltatásnál kiderült, hogy a teherautó sofőrjének neve hasonlított a rendőrt elgázoló autó tulajdonosának nevére. A sofőr ekkor gázt adott, a rendőrök üldözőbe vették. A teherautó ezután négy embert gázolt el, majd felborult. 

A rendőröknek sikerült elfogniuk a férfit. Autójában megtalálták az Iszlám Állam zászlaját. Az elütött rendőr sérülései nem voltak életveszélyesek, az elgázolt járókelők sérüléseiről a rendőrség nem adott tájékoztatást.

A rendőrség nem nevezte meg az elkövetőt, a CBC News kanadai hírtelevízió viszont több forrásból is úgy tudja, hogy egy szomáliai menedékkérő, a 30 éves férfit Abdulahi Haszan Saríf követte el a támadást. A gyanúsított szélsőséges nézetei miatt már 2015-ben magára vonta a hatóságok figyelmét, de meghallgatása és egy kimerítő vizsgálat után akkor nem emeltek vádat ellene. A férfi ellen most a többi között terrorizmus és ötrendbeli gyilkossági kísérlet miatt terveznek vádat emelni. 

Justin Trudeau kanadai kormányfő terrortámadásnak minősítette az esetet és azt mondta, minden eszközzel fellépnek a gyűlölet terjedése ellen.  

Rovatok