Index Vakbarát Hírportál

Ő követte el Amerika legnagyobb tömegmészárlását

2017. október 2., hétfő 14:40 | aznap frissítve

Az amerikai lapok tudósításai alapján egyre több mindent lehet tudni arról a férfiről, aki magyar idő szerint kora reggel a Las Vegas-i Mandalay Bay kaszinó-hotel 32. emeletéről tüzet nyitott a hotel előtti lezárt sugárúton zajló countryfesztiválra.

A neve Steven Craig Paddock, és 1953-ban született. Lakcímei alapján bejárta az Egyesült Államokat, élt Kaliforniában, Floridában és Nevada állam több településén is. 2016 júniusában költözött Mesquite-be, ami Las Vegas-tól egy és negyedóra autóútra van, közel Arizona állam határához. A 18 ezres városkában főképp nyugdíjasok laknak, szórakozásukról három nagy kaszinó gondoskodik. Nem kifejezetten veszélyes hely, a statisztikák alapján évente átlagosan egy gyilkosság történik.

Paddock is egy nyugdíjasoknak épült lakóparkban – a neve Sun City – lakott, méghozzá 2017 januárja óta egy Marilou Danley nevű, 62 éves, indonéz származású nővel. Danley valószínűleg ausztrál állampolgársággal rendelkezik, és korábban valamelyik kaszinóban dolgozott. A hatóságok nem feltételezik, hogy ő is részt vett volna a merényletben, de keresik. A nőről végül kiderült, hogy épp nem volt az Egyesült Államok területén, de a rendőrség elérte, és kihallgatása jelenleg is tart.

A merénylő büntetlen előéletű volt, még csak egy gyorshajtást sem követett el élete során. A Fox azonban úgy tudja, hogy valamiért már korábban képbe került a hatóságoknál. A rendőrség nyomatékosan leszögezte, hogy Paddock nem volt katona, nem volt tagja egyetlen paramilitáris szervezetnek, vagy más szélsőséges csoportosulásnak.

A merénylő motivációiról, esetleges szélsőséges nézeteiről egyelőre semmit nem tudni. Annyi már biztos, hogy a férfinek Alaszka területére volt érvényes vadászengedélye, de ez nem magyarázza meg az automata fegyvereket, amiből a hotelszobájában tíz darabot is találtak. Ez is arra utal, hogy nem indulatból kezdett el lövöldözni az alatta szórakozó tömegre.

Közben a férfi testvére megerősítette azt az értesülést, hogy apjuk egykoron rajta volt az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján, mielőtt teljesen eltűnt. Az akkori körözési dokumentumok alapján a férfit a rendőrség öngyilkosságra hajlamos, pszichopatának írja le, aki fel van fegyverkezve, és különösen veszélyes. 

Rovatok