Index Vakbarát Hírportál

A spanyol király szerint nem volt jogszerű a katalán népszavazás

2017. október 3., kedd 21:25

"A katalán függetlenségi népszavazás jogszerűtlen volt" – mondta kedd esti, a nemzethez intézett televíziós beszédében VI. Fülöp spanyol király, aki szerint az országban nagyon súlyos a helyzet, és egységre szólított fel, írja a BBC. A három évvel ezelőtt trónra lépett, most 49 éves királynak ez volt az első rendkívüli televíziós szózata.

Ne maradjon le semmiről!

A király szerint a katalán kormány felelős a helyzetért, mert megsértette a törvényeket, nem tisztelték az államhatalmat, megsértették a demokratikus jogrendet. A spanyol államnak biztosítania kell a rendet és az állandóságot. Azok a katalán vezetők, akik a referendumot szervezték, híján vannak a spanyol állam iránti lojalitásuknak. A katalán társadalom a király szerint megosztott, a népszavazás pedig nagy kockázattal jár az autonóm Katalónia gazdaságára és egész Spanyolországra nézve.

VI. Fülöp abban bízik, hogy Spanyolország úrrá lesz a nehéz időkön.

Kedden nagyszabású sztrájkot és több százezres demonstrációkat tartottak Katalóniában azután, hogy vasárnap a spanyol rendőrség és a szavazni akaró katalánok összecsapásában 900 ember sérült meg. A madridi kormány mindvégig azt mondta, hogy a népszavazás illegális.

Rovatok