Index Vakbarát Hírportál

Kitiltottak 15 kubai diplomatát az USA-ból

2017. október 3., kedd 17:32 | aznap frissítve

Kitiltottak újabb 15 kubai diplomatát az Amerikai Egyesült Államokból, miután Havannában több amerikai diplomatát és családtagjaikat megtámadta egy titokzatos betegség – írja a BBC. Két diplomatát már augusztusban kitiltottak.

A washingtoni kubai nagykövetség munkatársai hét napot kaptak arra, hogy elhagyják az Egyesült Államokat. A döntést a  külügynminisztérium  kubai nagykövetsége munkatársainak rejtélyes megbetegedéseire hivatkozva azzal indokolta, hogy a havannai illetékesek képtelenek voltak a nemzetközi egyezményekben előírtaknak megfelelően biztosítani a diplomaták és családtagjaik épségét és biztonságát.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az amerikai tisztségviselők arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok havannai nagykövetségén több alkalmazott megbetegedett, halláskárosodást szenvedtek.

Az AP hírügynökség szerint öt diplomata és több diplomatafeleség szenvedett súlyos halláskárosodást. A CNN "akusztikus támadásról" beszélt, arra utalva, hogy egy rejtett,

káros hangokat kibocsátó szerkezeteket helyezhettek el a diplomaták lakásaiban,

és ezek okozhatták a súlyos halláskárosodásokat, és akár a többi tünetet is. A CNN úgy tudja, hogy két diplomata a hazatérése óta hallókészülékre szorul. Kuba tagadta, hogy bármi közük lenne a titokzatos kórhoz és jelezték: készek együttműködni az Egyesült Államokkal, hogy tisztázzák a helyzetet.

Rovatok