Index Vakbarát Hírportál

Las Vegas hőse: a veterán, aki a lövéseket hallva mentőbevetésre indult

2017. október 3., kedd 17:06

Egy veterán tengerészgyalogos (mármint a veteránt úgy kell érteni, hogy már volt éles akción, miközben csak 29 éves) akcióba lépett a Las Vegas-i mészárlás golyózáporában: Taylor Winston a színpad jobb oldalán állt, amikor hallotta a lövéseket. Először azt hitte, hogy tűzijáték, de aztán látta a sikoltozó embereket és a földre hulló testeket, írja a Daily Beast.

“Csináltunk pár kört vele, igyekeztünk segíteni, amíg a mentők meg nem érkeznek", mondta. Hozzátette: rutinos countryfesztivál-látogatóként sejtette, hogy egy-két helyszíni járműben benne lehet a kulcs. "Úgyhogy keresztbe tettem az ujjaimat, és úgy alakult, hogy sikerült".

Két körben két tucat embert vittek kórházba. A hátsó ülésre és platóra zsúfolták be a sérülteket. Winston azt mondta mindenkinek, nyomják a sebeket, nehogy elvérezzenek. Egy nő a nyakán és a mellkasán sérült meg. Winston azt mondja, nem tudja, ki élte túl az utasai közül. Szerinte nem mindenki. "Elég ernyedtek voltak, ahogy húztuk ki őket a kocsiból, de volt pulzusuk, úgyhogy remélem a legjobbakat." Azt mondta, dühös volt, de valahogy reagálni kellett. Két kör után már látta, hogy a mentők átvették a terepet.

Winston 2006 és 2011 között szolgált tengerészgyalogosként, Irakban is volt. Azt mondja, a tengerentúli tapasztalat és a katonai múlt súgta neki, hogy vesse magát a veszély közepébe a vasárnapi káoszban. 

A férfi utólag tudta meg, hogy egy barátjának lánytestvérét is megmentette. A nagy rohanásban nem fogta fel az arcokat, csak arra figyelt, kinek mennyire súlyos a sérülése. Az úton leintettek egy rendőrautót, úgyhogy a zsaruk szirénával kísérték őket át a forgalmon. A kórházba érve pedig behúzták a sérülteket az előtérbe, ahol a személyzet már várta őket.

Az autót egy country bár előtt parkolta le, reggel akarta visszavinni, de addigra eltűnt a bár elől. "Biztos látták a vért, és elvitték", mondta.

A másik hős

A 29 éves kaliforniai Kacy Thompson is segített a sérülteknek. Ő 40-70 embert kezelt a helyszínen, 5 holttestet letakart, Winstonnak pedig hat embert segített a kamionra feltenni. Egészségügyi dolgozó volt, tudta, mit kell tenni. Feltörték a rendőrautókat, hogy orvosi eszközöket szedjenek ki belőlük. Egy tűzoltó és egy baleseti ápoló volt vele, rúzzsal jelölték a sérülteken, hogy ki milyen súlyossági fokozatú. Azt mondta, egyszercsak egy városi busz is feltűnt, amely szintén segített a sérültek szállításában. 

Thompson aztán a Tropicanába ment, mert valaki azt mondta, ott is kell a segítség. Ott egy alagsori konferenciaszobába nyomták őt be, ahol 3-400 ember keresett menedéket. Hajnali négyre azt is kiürítették, az emberek az utcára mentek. Mivel a hotelje le volt zárva, egy Hootersben kötött ki, ahol az emberek az asztalokon, székeken pihentek, az étterem pedig pokrócokkal és kávéval segített. Végül visszavezetett Kaliforniába alvás nélkül. 

Rovatok