Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is Izraelhez csatolnak egy ciszjordániai várost

2017. október 3., kedd 17:27

Maále Adumim örökre Izrael része marad.

- jelentette be kedden Benjámin Netanjahu pártjának, a Likudnak az érintett városba kihelyezett frakcióülésén. A stratégiailag fontos helyen, a Jeruzsálemtől a Holt-tenger felé vezető út mentén fekvő ciszjordániai Maále Adumim az 1967-es hatnapos háborúban került izraeli kézre, és azóta csaknem 40 ezer lakosú várossá fejlődött. 

De mivel a nemzetközi jog szerint Ciszjordánia nem képezi Izrael részét, ezért Maále Adumim - a Jordán nyugati partját behálózó telepekkel együtt - tulajdonképpen törvényen kívülinek számít. Ez persze nem különösebben zavarja a részben a vallási-nemzeti küldetéstudattól, részben a magas nagyvárosi lakásáraktól fűtött zsidó telepeseket, akik a szélsőjobbra tolódó izraeli kormányzat támogatását is élvezhetik. 

Netanjahu  Maále Adumimban is bejelentette 1200 új telepeslakás építését, amivel 7000 fölé bővült az idén januárban kihirdetett ciszjordániai lakáskeret. A jeruzsálemi kormányzatot folyamatosan kritizálja az ENSZ, de a kifogásokat nyugodtan elengedhetik a fülük mellett, mivel az Obama-adminisztrációval ellentétben Trumpék teljes mellszélességgel kiállnak Netanjahu politikája mellett. 

Természetesen a Ciszjordánia egyes régióit irányító Palesztin Hatóság is hevesen tiltakozott Netanjahu bejelentései ellen. Nabil Saat, Mahmúd Abbász palesztin elnök főtanácsadója teljesen elfogadhatatlannak nevezte az izraeli miniszterelnök terveit, amelyek szerinte meghiúsítják az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetőségét, azaz egy palesztin állam megteremtését Izrael szomszédságában.

(MTI)

Borítókép:  Maále Adumim látképe - fotó: Chris McGrath / Getty Images Hungary

Rovatok