Index Vakbarát Hírportál

Két hónap alatt 30 ezren váltak földönfutóvá Szíriában

2017. október 3., kedd 18:23

Mintegy 30 ezren váltak földönfutóvá az Iszlám Állam utolsó nagyobb szíriai birtokáért folyó harcok során - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) damaszkuszi irodájának egyik szóvivője kedden. A 2011 óta polgárháború sújtotta országból eddig több mint 5 millióan menekültek külföldre, de 6,3 millióan Szírián belül próbálták magukat ideiglenesen meghúzni. 

Az ENSZ becslései szerint 93 ezer civil élt Deir ez-Zórban "rendkívül nehéz" életkörülmények között három éven keresztül, egészen szeptember elejéig, amikor is az ostromgyűrű megtörését követően már rendszeresen el tudták hozzájuk juttatni a segélyszállítmányokat.  Csakhogy az elmúlt napokban a damaszkuszi utat több ponton is elvágták a sivatagból támadó iszlamisták, ezért a segélyszállítmányok újból akadoznak.

Ahogy arról részletesen is írtam , a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városért, és a városról elnevezett tartományért az Aszad-rezsim irániakkal és oroszokkal megerősített csapatai és az Egyesült Államok által támogatott kurd-arab milícia, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) futnak versenyt. A két erő főleg az olaj- és gázlelőhelyekben gazdag vidéki területeken próbálja kiterjeszteni befolyási övezetét, a városban még mindig erős állásai vannak a dzsihadistáknak. 

Szintén kedden az észak-szíriai Rakka felszabadításáért is küzdő  SDF bejelentette, hogy a városnak már csak 20 százalékát ellenőrző Iszlám Állam harcosai  jelenleg robbanószerekkel felszerelt harci drónokkal támadnak, a mini-bombázók az SDF három milicistáját ölték meg. 

 

Rovatok