Index Vakbarát Hírportál

Újabb képviselő távozik az AfD parlamenti frakciójából

2017. október 4., szerda 14:45 | aznap frissítve

Frauke Petry társelnök után szerdán egy újabb képviselő, Mario Mieruch is távozott az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójából - közölte az MTI. Mieruch a párt Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezetének korábbi helyettes vezetője, akit Frauke Petry és férje, Markus Pretzell hívei között tartanak számon.

Az AfD eredetileg 94 fős szövetségi parlamenti képviselőcsoportjának létszáma így 92-re csökken, de továbbra is az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló párt a harmadik erő a szeptemberben megválasztott Bundestagban, ami várhatóan október 24-én tartja alakuló ülését.

Frauke Petry és Markus Pretzell közvetlenül a Bundestag-választás után távozott az AfD-ből, arra hivatkozva, hogy a csak a tiltakozásra építő, fundamentális ellenzékiség irányvonalát követve a párt nem válhat kormányképessé, és így nem hajthatja végre a Németországban szerintük szükséges konzervatív fordulatot. A két politikussal tartott az észak-rajna-vesztfáliai és a szászországi tartományi gyűlés két-két további tagja, a mecklenburg-elő-pomerániai Landtag AfD-frakciójából pedig négyen távoztak - írja az MTI. 

Rovatok