Index Vakbarát Hírportál

A fegyverlobbi is fontolóra venné a Las Vegas-i tömeggyilkos átalakítójának szabályozását

2017. október 5., csütörtök 21:14

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) új szabályozást szorgalmaz a Las Vegas-i tömeggyilkos fegyvereit átalakító eszköz esetében, ami lehetővé teszi, hogy egy öntöltő fegyverrel sorozatlövést lehessen leadni.

A fegyverlobbi és a republikánusok korábban bármilyen, a fegyvertartásra vonatkozó új szabályozást elleneztek. Az elmúlt napokban demokraták mellett republikánus politikusok is arról beszéltek, hogy fontolóra vennék az eszköz betiltását, írja a BBC.

Az eszközt a félautomata karabély válltámaszának helyére kell felszerelni, lényege pedig az, hogy a lövést követő visszarúgást kihasználva a lövész ujja újra és újra meghúzza az elsütőbillentyűt, így a fegyver jogilag nem ad le sorozatlövést, és nem minősül szigorúan ellenőrzött katonai fegyvernek, mégis ahhoz hasonló működésre és pusztításra képes. A hotelszobában kettő is volt az átalakítóból.

Az NRA először adott ki közleményt a Las Vegas-i támadás óta, amiben 58-an meghaltak, több mint 500-an pedig megsebesültek. Ebben azt írták, hogy az említett eszközt Barack Obama elnöksége alatt engedélyezték. Az NRA közleményében azt írta, hogy szerintük nem akadályozná meg a jövőbeni támadásokat, ha betiltanák a fegyvereket a jogkövető amerikaiaknak.

Egy fegyverboltos magyarázza a szerkezet működését az AFP videóján

A Las Vegas-i gyilkos hotelszobájában 23 fegyvert találtak, köztük kézifegyvert és sorozatlövőt is, utóbbiakon távcsővel. Két állvány is volt a fegyvereknek, és kamerákat is üzembe helyezett, hogy lássa a rendőrök érkezését. A lövöldözés előtt egy kalapáccsal üthette ki a szoba hatalmas, nem nyitható ablakát. Bővebben itt>>>

Rovatok